Харчування восени: топ найкорисніших для здоров’я продуктів, які радить вживати провідний дієтолог з Кам’янського
З настанням холодів наш організм потребує більше вітамінів, аби зміцнити імунну систему. Тим паче, на фоні постійного стресу, в якому ми перебуваємо зараз, збереження здоров’я та свого самопочуття – повинно бути на першому місці.
Спеціалісти в галузі дієтології наголошують на важливості стежити за нервовою системою. Ні для кого не секрет, харчування впливає не лише на самопочуття, але й на настрій.
"Наростає нервозність або навпаки депресивність. Не дарма на час осені припадає багато психічних захворювань. Та взагалі можуть загострюватися хронічні хвороби. У цей час дуже важливо стежити за своєю нервовою системою. А нам, українцям, особливо", – зазначила фахівець в галузі дієтології та нутриціології Анжеліка Рибко.
Дієтолог опублікувала на своїй сторінці в Instagram перелік необхідних продуктів, які потребує наш організм в цю прохолодну пору року.
Серед основних корисних продуктів, на які слід звернути увагу: цибуля, часник, картопля, буряк, морква, гарбуз, редька, селера, капуста всіх видів, і квашена теж, але дієтолог зазначає, що при вживанні квашених овочів, важливо, аби вони були не мариновані – без оцту та цукру.
Звісно, у раціон здорового харчування восени необхідно включати фрукти.
"Яблука, груші, цитрусові, лимони, гранати, хурма. Але важливо, щоб раціон складався на 70-80% із сезонних та місцевих продуктів, і тільки на 20-30% з привізних (наприклад банани, авокадо, оливки)", – наголосила Анжеліка Рибко.
Важливо звернути увагу на спеції, які вживаєте. Вони повинні бути зігріваючими та підвищуючими імунітет. Дієтолог виділяє наступні:
- прованські трави;
- куркума;
- коріандр;
- запашний перець;
- лавровий лист;
- імбир (краще свіжий);
- розмарин;
- орегано;
- базилік.
Також Анжеліка Рибко закликає звертати увагу на особливості приготування їжі:
"Більше готової їжі, ніж сирої. Гарячої, замість холодної. Вологої замість сухої (не час бутербродів) Більше хорошого жиру (стабільного палива: олія Гхі, сало, рослинні олії холодно віджиму). Менше вуглеводів, гріють не довго, відкладаються в жир швидко. Кокосову олію відкладаємо до весни (вона охолоджує)".
Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram