• UA
  • RU
  • Обережно: шахраї в соцмережах! Юристи застерігають кам’янчан

    09 Лютого, 2023

    Часто під дописами у Фейсбуці з’являються коментарі з такими бажаними виплатами у зв’язку з воєнним станом чи відключенням світла. З першого ж погляду зрозуміло, що це шахраї, але інколи так хочеться їм вірити. Правдоподібні причини виплат та посилання, схожі на офіційні, спонукають людей переходити за ними та надавати свої персональні дані.

    Фахівчиня Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Ростова вирішила перевірити один з таких коментарів.

    «Коментар про виплату 3500 гривень у зв’язку з відключеннями електроенергії залишили під нашим дописом в одній з місцевих груп. Про наявність грошової підтримки від держави чи міжнародних організацій у зв’язку з відключенням світла я не чула, тому одразу вирішила запитати в автора про підстави», – говорить Марія Ростова.

    Автор коментаря підстави не вказав, але зазначив, що не треба передавати ніяких конфіденційних даних. Тоді фахівчиня вирішила перевірити цю інформацію.

     

    При переході за посиланням одразу кидається в очі попередження про небезпечність сайту. Потім стає зрозуміло, що сайт тільки схожий на банківський. Для чистоти експерименту юристи спробували два посилання на два різних банки.

    Зрозуміло, що вводити дані своєї карти, пароль від онлайн-банкінгу та пін-код ніхто не збирався. Тому дві нижні графи заповнили навмання. Після цього відбулась перевірка даних. Більше того, шахраї, використовуючи надану інформацію, намагались увійти до справжнього сайту банку, а коли їм це не вдалося, то повідомили про помилку.

    «Вкотре звертаємо вашу увагу, що усі виплати від міжнародних організацій відбуваються через сервіс єДопомога. Уся справжня інформація тільки на офіційних сторінках!

    Пам’ятайте, що для грошового переказу достатньо тільки 16 цифр на лицьовій стороні картки. Якщо у вас просять надати пін-код, CVV-код (три цифри зі зворотного боку картки), пароль від інтернет-банкінгу, тощо – ви спілкуєтесь з шахраями!

    Розповсюджуйте цю інформацію, щоб убезпечити своїх близьких!» – застерігають фахівці.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Що робити з великодніми крашанками: добірка цікавих рецептів з вареними яйцями

    Після святкування Великодня у багатьох залишилися крашанки, якими не «добилися» у святкові вихідні. Їсти просто...

    У Кам’янському можливі відключення вуличного освітлення, – міський голова

    Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов у своїх соціальних мережах. Шановні мешканці Кам’янського! НЕК...

    Минув півфінал Євробачення: український тріумф та чому поляки закликають не голосувати за Україну

    У Швеції відбувся перший півфінал Євробачення, в межах якого 15 учасників змагалися за право представити...

    Чергова “випадкова” смерть у ТЦК: у Кривому Розі помер 44-річний чоловік

    5 травня у Саксаганському ТЦК помер військовозобов’язаний. Чоловікові було 44 роки. Інформацію підтвердили у Дніпропетровському...

    Смерть чоловіка у Криворізькому ТЦК: версія доньки загиблого

    Вчора, 9 травня, у своєму Instagrаm Поліна Зайцева – донька 44-річного загиблого Артема Зайцева створила...