Кам’янчан застерігають від недостатнього та надмірного приймання вітаміну D

20 Лютого, 2023 |

Тривалий час дефіцит вітаміну D асоціювався у педіатрів лише з класичним рахітом малюків, а у терапевтів – з остеопорозом. Нині ж він входить до терапії при багатьох патологіях і стає дедалі популярнішим серед людей. Як не впасти в крайнощі при профілактиці захворювань за допомогою вітаміну D, розповіли фахівці Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту Кам’янського.

Вітамін D3 (жиророзчинний) стимулює роботу різних органів і систем організму, включно з імунною, нервовою, кістково-м’язовою, серцево-судинною, ендокринною. Допомагає відновити сили, здоровий сон, покращити настрій тощо. Вітамін D може модулювати вроджену (спадковий, генетичний) та адаптивну (набутий) імунну відповідь.

Однією з причин суттєвого росту вживання вітаміну D серед українців є пандемія COVID-19 через поширення інформації про те, що нібито він, а також цинк та вітамін С знижують ризик ускладнень. Багато людей, озброївшись інформацією з інтернету, вживають самі та дають дітям високі дози вітаміну. Вважаючи це хорошою профілактикою, водночас забувають про ризик гіпервітамінозу та можливих побічних реакцій. Мало хто замислюється над тим, що в першу чергу вітамін D – це прогормон. Завдяки йому в організмі виробляються важливі гормони, які контролюють різноманітні функції.

Зокрема, приймання цієї речовини значно підвищує у представників обох статей фертильність – здатність жіночого чи чоловічого організму до участі в заплідненні та народженні дитини. У високій концентрації вітамін D токсичний – він ушкоджує клітинні мембрани, порушує обмін речовин, збільшує вміст кальцію, який відкладається у серці, м’язах, легенях та кровоносних судинах, кишечнику. Страждають також печінка та нирки. Надлишок вітаміну D у дорослих проявляється нудотою, блюванням, свербінням шкіри, головними болями, проносом, підвищеним сечовипусканням.

Основними способами отримати добову норму вітаміну є правильне харчування, перебування на сонці та біологічні добавки.  Однак, якщо людина  працює в офісі, переховується під час сигналів повітряної тривоги в бомбосховищах – це вже може стати причиною дефіциту вітаміну D. У ситуаціях, коли продукти, що містять вітамін D, не вживаються, а вплив сонячного світла обмежений, може виникнути нестача вітаміну D.

Порушення  і  стани, спричинені дефіцитом вітаміну D:

рахіт, остеопороз;

підвищення ризику раку простати, молочної залози, прямої кишки та інших видів раку;

підвищена частота інфекційних захворювань;

аутоімунні захворювання: цукровий діабет 1-го типу, розсіяний склероз, псоріаз, аутоімунний тиреоідит;

підвищений ризик серцево-судинних захворювань;

слабкість м’язів, часті падіння;

підвищений ризик розвитку несприятливих наслідків вагітності (прееклампсія, передчасні пологи, низька вага дитини при народженні).

При недостатності вітаміну D його рекомендовано вживати у дозах 200-600 МО, залежно від віку, або відповідно до національних рекомендацій. Однак займатися самолікуванням і призначати собі БАД самостійно – суворо заборонено.

Перш ніж приймати препарати з вітаміном D, необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб визначити правильне дозування. Дізнатись свій рівень вітаміну D можна, пройшовши лабораторне обстеження. До груп ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові, входять люди з ожирінням (індекс маси тіла понад 35), вегани, люди з хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, люди літнього віку. Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять – не марнуйте гроші.

Вітамін D має вирішальне значення для добре функціонуючої імунної системи і відіграє життєво важливу роль у зміцненні здоров’я. Однак приймати його просто так – не панацея від хвороб, наголошують фахівці.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Більшає коронавірусу, меншає інших ГРВІ, – епідемічна ситуація на Дніпропетровщині

Щодо поточної епідемічної ситуації на Дніпропетровщині інформував 5 вересня голова обласної ради Микола Лукашук. За...

Діти і війна: як вберегти ментальне здоров’я

Ми всі важко переживаємо наслідки ракетних атак, особливо коли вони відбуваються щодня, приносячи втрати та...

Український військовий медик врятував дівчину із Суджі при важких пологах (ВІДЕО)

Про різний світогляд та людяність між російськими та українськими військовими можна говорити довго. На практиці...

Через значні випадки алергії на амброзію у Києві запровадили карантин

У столиці відсьогодні, 4 вересня, запроваджується карантин через виявлення полинолистої амброзії, багато містян почали скаржитися...

У найбільших лікарнях Кам’янського тривають ремонтні роботи

Місто виграло грант Європейського Інвестиційного банку, в рамках якого ремонтує відділення в лікарнях №7, №8...