• UA
  • RU
  • В Україні планують перейти на власні шрифти

    21 Вересня, 2023

    Міністерство культури та інформаційної політики планує створити банк українських шрифтів та відмовитися від використання російських.

    Про це йшлося 18 вересня під час засідання профільного Комітету Верховної Ради.

    «Україна повинна припинити використання шрифтів російського походження, замінивши їх на українські. Ми маємо символи своєї суверенності та незалежності, які ідентифікують нашу державу, її історію, культуру, мову та графічне вираження цієї мови», – наголосив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

    Верховна Рада планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту «Іжиця» та похідних від нього. На його зміну в проєкті постанови ВР запропоновано впровадити дизайнерський шрифт «Воля». Його розробила українська шрифтова дизайнерка Марчела Можина на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

    «Писемність як складова мови є одним із елементів національної ідентичності. В Україні давно діє заборона на використання російської мови у документації, тож варто позбутися і російської системи гліфів, тобто шрифтів. МКІП запланував проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів», – зазначив Ростислав Карандєєв.

    За його словами, український шрифт має бути впізнаваним, нести історичне підґрунтя, графічно вирізнятися серед інших кириличних шрифтів та привертати увагу. Він має відповідати параметрам інклюзії та бути легким для сприйняття усіма категоріями громадян. Також слід врахувати можливістю технічної інтеграції шрифта у цифрове середовище.

    До роботи у цьому напрямку залучені представники профільних установ, таких, як Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука, а також мистецького середовища, які спеціалізуються на розробці шрифтів: Віталій Шостя, Дмитро Стадниченко, Василь Чебаник, Андрій Шевченко, Богдан Гдаль, Кирило Ткачов, Віктор Харик, Євген Садко та інші.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Дев’ятьох втікачів спіймали на кордоні з Румунією

    Співробітники Державної прикордонної служби України затримали дев’ятьох чоловіків поблизу румунського кордону. Вони перебували у одному...

    ГО «Молода Бджола» провела в Кам’янському важливий тренінг для молоді

    Із 13 травня стартував «Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я». Громадська організація «Молода...

    Які квіти саджати після Великодня: перевірені види від профі

    Після великодніх свят садівники повертаються до своєї справи. Багато хто навіть з аматорів підмічає –...

    15 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    15 травня в Україні День сім’ї. Віряни вшановують пам’ять мученика Пахомія. Іменини святкують Анастасія та...

    Не працює клавіатура: видаляємо пил і бруд правильно

    Клавіатура ноутбука – одна з частин комп’ютера, яка накопичує найбільше бруду. Скупчення пилу та бруду...