• UA
  • RU
  • «Пліч-о-пліч»: відновлення Херсонщини триває

    01 Листопада, 2023

    На звільненій частині Херсонщини діє проєкт відбудови регіону «Пліч-о-пліч». Він реалізується на рівні «громада – громаді» або «регіон – регіону».

    «Півтора десятка областей продовжують допомагати у відновленні Херсонщини. Серед них і ми. Працюємо у трьох селах: Ольгиному, Бобровому Куті та Старосіллі. Вони пережили окупацію. У кожного з місцевих своя історія жаху. На сьогодні бригади з Дніпропетровської області відновили вже 45 будинків. Ще 51 дім в роботі.

    Багато людей виїхало, а повертатися нікуди. Домівки потрощені або навіть випалені. Їх зараз і відновлюємо. Виконуємо роботи, які дозволять повернути хоч мінімальний комфорт», – зазначив Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

    Березень 2022-го став для мешканців Бобрового Кута справжнім випробуванням. Щодня окупанти тероризували його жителів. Мешканка Бобрового Кута, якій відновили дім, поділилася пережитим в окупації. Пані Марина виїхала до Херсона, а вся її родина роз’їхалась. Хто за кордон, хто по Україні.

    «Мені дуже хочеться побачити дітей та онуків. Слава Богу, що ми залишилися живими. Нам зателефонували та сказали, що орки пішли з села. Не вірилося.

    Була у Херсоні, виглядаю у вікно, а там стоять воєнні. Дивлюсь, а шеврони українські. Я побігла до них. Обіймаю їх, плачу. Люди повиходили, виносять військовим і цукерки, і все»,розповідає пані Марина, мешканка Бобрового Кута.

    Пані Марина каже, що коли приїхала додому, то вікон не було, стеля упала. Купила плівку, забили вікна, а потім було вирішено замінити їх. Далі планувала збирати на ремонт даху.

    Жителька села каже, що чула про програму Президента «Пліч-о-пліч» та що буде ремонт будинків. Але до останнього не вірила у це, поки до неї не завітала комісія.

    «Дуже вдячна всім, хто дотичний до цього проєкту, дякую нашому Президенту. Дім тепер як лялечка. Я всім знайомим повідправляла фото. Кажуть, що вийшло гарно».

    На наступному етапі проєкту планується відбудова вщент знищених осель та соціальної інфраструктури, старостату, амбулаторій, доріг. Сергій Лисак зазначає, що проєкт «Пліч-о-пліч» один з найважливіших. Тому що він про єдність не на словах, а на ділі, і про життя, яке обов’язково повернеться на всі звільнені від окупантів території.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Кам’янчани в Інстаграм: з Днем вишиванки!

    Інстаграм – це особлива соціальна мережа, яка об’єднує нас усіх у важливі свята. День Вишиванки...

    «Гостинний» житель Кам’янського району пограбував приїжджого чоловіка

    У місті Верхівцеве поліцейські затримали зловмисника, який під приводом допомоги викрав у перехожого мобільний телефон....

    ГО «Молода Бджола» провела в Кам’янському важливий тренінг для молоді

    Із 13 травня стартував «Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я». Громадська організація «Молода...

    У «Дії» з’явиться новий цифровий документ – посвідчення ветерана

    Уже скоро в «Дії» з’явиться новий цифровий документ – посвідчення ветерана, повідомляють розробники. Наразі ж...

    15 Травня – Міжнародний день сім’ї: свято любові, підтримки та розуміння

    Міжнародний день сім’ї відзначається щорічно 15 травня. Це свято було запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у...