• UA
  • RU
  • Що не так з українськими монетами 1 та 2 гривні?

    15 Листопада, 2023

    В Україні планують змінити дизайн цих двох монет через численні зауваження, що їх важко розрізнити. Мова йде про монети номіналом 1 та 2 гривні. Процес заміни планувався іще до війни, але довелося цю роботу призупинити.

    Що ж буде з дизайном монет, розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв’ю для The Page.

    «У 2021 році НБУ відгукнувся на такі скарги українців, ми почали готуватися до змін: сформували робочу групу, провели фокус-групи, розпочали обговорення можливих змін дизайну однієї з цих монет. Через повномасштабну війну у лютому минулого року цю роботу поставили на паузу, але після стабілізації ситуації в країні ми повернемось до неї», – додав фінансист.

    Взагалі оновлення дизайну банкнотно-монетного ряду – це постійний процес для всіх центральних банків. І НБУ в цьому питанні – не виняток. Такі зміни повинні проводитися в середньому раз на сімдесять років, насамперед для підвищення захищеності готівки. На думку фахівців, майбутні зміни дизайну мають проводитися в діалозі з громадським суспільством.

    Також варто нагадати, що зараз в обігу є шість номіналів монет (1, 2, 5, 10 грн та 10, 50 копійок) та шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1000 грн). У 2014 році НБУ розпочав зміну номінального ряду монет та банкнот із головною метою – знизити витрати держави на підтримку готівкового обігу. Ця робота практично завершена.

    Вилучення старих грошей

    За словами фахівця, іще до повномасштабного вторгнення було ухвалено рішення про завершення процесу вилучення з обігу банкнот усіх номіналів старих зразків. Йдеться про розмінні монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску. Вони вже тривалий час вилучаються з обігу, їх не приймають під час готівкових розрахунків за товари та послуги.

    Процес вилучення мав закінчитися у вересні цього року. Але був подовжений. Чому? На це питання також надав відповідь заступник голови НБУ Олексій Шабан:

    «Ми розуміємо, що через війну багато українців залишили свої будинки, на руках у них можуть зберігатися такі банкноти. Тому продовжили граничний термін їхнього вилучення на період дії воєнного стану в Україні та ще протягом 90 днів після його припинення», – пояснив фінансист.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    До Кам’янського йде похолодання: якої погоди очікувати 8 травня

    День 8 травня у Кам’янському буде прохолодним. З ранку до самого вечора у Кам’янському небо...

    Збитки в енергосистемі України – понад мільярд доларів: чи очікувати підвищення тарифів на світло

    Тарифи на електроенергію можуть бути підвищені вже цього року через необхідність залучення значних коштів для...

    У Кам’янському припинили незаконний обіг підакцизної продукції

    Правоохоронці задокументували 13 фактів порушення правил торгівлі, серед них – два факти продажу цигарок та...

    До уваги студентів: в Україні стартувала реєстрація на вступні іспити до магістратури та аспірантури

    Вчора, 7 травня почався період реєстрації для вступу студентів на магістратуру та аспірантуру. Реєстрація буде...

    7 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    7 травня в Україні День сімейної рівності. У вірян – Світлий вівторок. Іменини святкують Людмила...