Нові податки на житло: скільки тепер треба платити кам’янчанам за нерухомість

27 Лютого, 2024 |

Нерухомість є одним з об’єктів оподаткування в Україні. Власники квартир, будинків, гаражів, офісів та інших приміщень повинні сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Розмір податку залежить від площі, типу, місця розташування та інших характеристик нерухомості, а також від наявності пільг для платників.

Податківці надсилають громадянам листи з вимогою внести плату за нерухомість. Багато хто отримує такі листи з проханням внести плату за звітний період 2022 та 2023 років. Отакий сюрприз для людей, які вирішили переїхати у великий дім чи квартиру.

У 2024 році податок на нерухомість буде розраховуватися за старим показником мінімальної зарплатні, яка становила 6700 грн на 1 січня 2023 року. Ставка не може перевищувати 1,5% від "мінімалки" за 1 кв. м. Таким чином, максимальна ставка за 1 кв. м не перевищує 100,5 грн (6700 грн х 1,5%). Однак це не означає, що всі власники нерухомості платитимуть однаково. Є фактори, які можуть вплинути на збільшення чи зменшення суми податку.

Як розрахувати податок на нерухомість

Податок на нерухомість обчислюється за формулою:

П = С * Б * К,

де П – сума податку, С – ставка податку, Б – база оподаткування, К – коефіцієнт зональності.

Ставка податку встановлюється органами місцевого самоврядування в межах 1,5% від мінімальної зарплатні на 1 січня звітного року за один квадратний метр. Різні міста та села можуть мати різні ставки податку, а також різні пільги та звільнення для певних категорій платників.

База оподаткування – це загальна площа нерухомості, яка перевищує норму безоплатного надання житла. Норма безоплатного надання житла визначається як 60 кв. м для квартир та 120 кв. м для будинків. Якщо площа нерухомості не перевищує ці норми, то податок не сплачується. Якщо площа нерухомості перевищує норму, то податок сплачується тільки з понаднормової частини. Наприклад, якщо власник має квартиру площею 80 кв. м, то податок сплачується тільки з 20 кв. м.

Коефіцієнт зональності – це показник, який враховує рівень соціально-економічного розвитку території, де розташована нерухомість. Коефіцієнт зональності також встановлюється органами місцевого самоврядування в межах від 0,1 до 2.

У кого суми податку будуть підвищені

Загалом, суми податку на нерухомість будуть підвищені для тих власників, які мають:

  • нерухомість площею, яка перевищує норму безоплатного надання житла;
  • нерухомість, яка розташована в зонах з високим коефіцієнтом зональності;
  • нерухомість, яка належить до категорії розкішного майна.

Розкішним майном вважається нерухомість, яка має площу понад 300 кв. м для квартир та понад 500 кв. м для будинків. Також до розкішного майна належать квартири та будинки, які розташовані в історичних центрах міст, на берегах морів, озер, річок, в лісових масивах та інших природоохоронних зонах. Тоді сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку). Для такої нерухомості застосовується підвищений коефіцієнт зональності – 2.

 

Раніше ми писали:

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

17 вересня день народження відзначає відомий журналіст Кам’янського Леонід Бройтман

Леонід Бройтман — це людина, чиє життя є прикладом багатогранності та відданості своїм захопленням. Будучи...

Якою буде погода у Кам’янському 19 вересня

У четвер 19 вересня ранок буде похмурим, але вже після обіду небо залишатиметься ясним до...

Viola MC: від лайків до дитячих кроків – історія успіху сучасної мами-блогерки

Віолета Михайлова – в мережі відома як Viola MC, блогерка, інфлюенсерка. Має багатотисячну аудиторію. Знімає...

Чеський виробник "Škoda" презентував найдовший у світі трамвай

Чеська компанія "Škoda" офіційно презентувала найдовший у світі трамвай. 60-метровий "Škoda ForCity Smart 38T" вийшов...

Театралізована екскурсія "Верхньою колонією": подорож у минуле Кам’янського

Вечором, 11 вересня, на Соборній площі можна побачити панянок під парасольками, продавців гарячої випічки та...