На Дніпропетровщині зареєстрували перший летальний випадок через ботулізм з початку 2025 року

Про це повідомила Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області. Сімейна пара дніпрян вживали сушену непатрану річкову рибу домашнього приготування. Чоловіка і жінку госпіталізували до реанімації міської лікарні з діагнозом “ботулізм”. На жаль, чоловік 1964-го року народження помер.
До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області 18.03.2025 надійшли 2 екстрені повідомлення щодо захворювань на ботулізм. Це сімейна пара 1964 року народження, мешканці м.Дніпра, вживали в їжу сушену непатрану річкову рибу (тарань) домашнього приготування.
Жінку у важкому стані госпіталізовано до відділення реанімації міської лікарні 16.03.2025 (перебуває на інтенсивній терапії). Чоловік звернувся по медичну допомогу 17.03.2025 та був також госпіталізований до відділення реанімації міської лікарні у важкому стані, проте наступного ранку, 18.03.2025, чоловік помер.
В обох захворілих осіб встановлено діагноз "Ботулізм". За результатами санітарно-мікробіологічних випробувань ДУ "Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", у залишках в’яленої риби, яку вживали постраждалі особи, виявлено ДНК Cl.botulinum, Neurotoxin genes.
За цими випадками захворювання спеціалістами проводиться епідрозслідування. До відома: у 2024 році на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм. Усі випадки пов’язані зі вживанням у їжу саме риби.
Симптоми ботулізму
- Підвищена температура,
- Сухість у роті, ускладнення ковтання і невиразність мови,
- Двоїння в очах, помутніння та опущення повік,
- М’язова слабкість, запаморочення,
- Нудота і блювання,
- Пронос, здуття живота і закреп,
- Ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год після споживання зараженої продукції.
Продукти, які викликають ботулізм
Причиною ботулізму можуть бути продукти домашнього приготування/консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення.