УВАГА! На Дніпропетровщині зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм
У Дніпропетровській області зафіксовано черговий випадок захворювання на ботулізм. За інформацією Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області постраждала мешканка обласного центру 1982 року народження, вживала в їжу копчене сало домашнього виготовлення, придбане на стихійному ринку.
Жінку терміново госпіталізовано до інфекційного відділення лікувального закладу м. Дніпра з діагнозом "Ботулізм", їй введено протиботулінічну сироватку.
Загалом за поточний рік від ботулізму постраждало 8 осіб, серед яких 3 малолітніх дітей. На жаль, 1 доросла особа померла через несвоєчасне звернення по медичну допомогу.
У першому випадку, коли постраждало 2 осіб (1 особа померла), люди вживали в їжу напатрану в’ялену рибу домашнього виготовлення; у другому випадку, коли постраждало 5 осіб однієї родини (з них – 3 малолітніх дітей та 2 дорослих), люди вживали в їжу сиров’ялену ковбасу домашнього виготовлення.
У Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадують, що ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаса, шинка тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
