День українського борщу: добірка оригінальних рецептів
День українського борщу — це не лише нагода згадати про улюблену страву, а й можливість відкрити для себе нові кулінарні варіації національного символу України. У цій добірці ми зібрали найоригінальніші рецепти, які допоможуть поглянути на знайому страву по-новому й надихнуть вас експериментувати на кухні.
Борщ в азійському стилі від Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- 200 г – яловичина;
- 1 ст.л. – сіль;
- 2 шт – картопля;
- 1 шт – буряк;
- 2 шт – яблуко;
- 1 ч.л. – оцет;
- 8 шт – чорнослив;
- 100 г – печериці;
- 50 мл – червоне вино;
- 100 г – риба (хек);
- 5 гілочок – кропива;
- 1 шт – невеликий корінь імбиру;
- 2 шт – яйце.
Покроковий рецепт:
- Яловичину відваріть у підсоленій воді протягом 40 хвилин. Так відваріть яйця накруто.
- Яблука та буряк наріжте соломинкою, чорнослив – навпіл, а печериці – начетверо. Наріжте також картоплини бажаними шматочками додайте в бульйон і варіть 10-15 хвилин.
- У пательні буряк обсмажте пару хвилин на олії. Додайте яблука, чорнослив і печериці, а ще через 2-3 хвилини влийте червоного вина. Через дві хвилини знімайте з вогню.
- Додайте рибу та пасерування до бульйону і варіть 5 хвилин. У кінці додайте зелень та імбир. Ще через 2-3 хвилини можна вимкнути вогонь.
- Подавайте борщ з розрізаними звареними яйцями.
Борщ з чорносливом
Інгредієнти:
- 4–5 шт – картопля;
- 3–4 шт – буряк (варений або запечений);
- 2 шт – цибуля (ріпчаста);
- 1–2 шт – морква;
- 150–200 г – чорнослив;
- 50 г – гриби (білі сушені);
- 4 ст.л. – томатна паста;
- 2 ст.л. – олія (рослинна);
- 1 ст.л. – оцет;
- 1 ст.л. – цукор;
- 1,5–2 л – вода;
- за смаком – зелень (кріп або петрушка);
- за смаком – лавровий лист;
- за смаком – перець (чорний мелений);
- за смаком – сіль;
- для подачі – сметана.
Покроковий рецепт
- Гриби, які заздалегідь замочили у воді, відваріть. Наріжте їх соломкою, а відвар – процідіть.
- Додайте нарізану кубиками картоплю, і після кипіння – додайте томатну пасту.
- Для засмажки: нарізану цибулю обсмажте на олії на пательні протягом 3-5 хвилин. Додайте терту моркву, трохи бульйону і тушкуйте близько 5 хвилин.
- Додайте овочі в бульйон. Посоліть, поперчіть, додайте лавровий лист, оцет і цукор.
- Перед зняттям з вогню додайте гриби. Окремо відваріть чорнослив і приберіть кісточки.
- Для подачі додайте чорнослив, сметану та зелень.
Пісний борщ із в’яленою грушею
Інгредієнти:
- 2 л – вода;
- 1 шт – буряк (середній);
- 2 шт – картопля (середня);
- 1 шт – цибуля (велика);
- 1 шт – морква (середня);
- 2 шт – груші в’ялені;
- 2 ст.л. – томатна паста;
- 1 ст.л. – цукор;
- 2 шт – лавровий лист;
- 2 зубчики – часник;
- 2 ст.л. – соняшникова олія (для обсмажування);
- за смаком – сіль та перець.
Покроковий рецепт
- Для засмажки: протягом 90 хвилин запечіть у духовці буряк. Натріть його на терці разом із морквою, цибулю подрібніть. Обсмажте спершу цибулю і моркву 2-3 хвилини, а потім додайте буряк і протушкуйте ще 2 хвилини. Додайте томатну пасту і цукор, й тушкуйте ще 2 хвилини.
- Картоплю відваріть у воді з лавровим листом. Додайте нашатковану капусту і варіть ще протягом 15 хвилин.
- Додайте до картоплі засмажку і нарізану грушу. Варіть ще 5-7 хвилин.
- За бажанням додайте солі та перцю на свій смак. Також поріжте дрібно часник та всипте до готового пісного борщу.
Смачного!
