• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    День українського борщу: добірка оригінальних рецептів

    13 Вересня, 2025 | Рецепти |

    День українського борщу — це не лише нагода згадати про улюблену страву, а й можливість відкрити для себе нові кулінарні варіації національного символу України. У цій добірці ми зібрали найоригінальніші рецепти, які допоможуть поглянути на знайому страву по-новому й надихнуть вас експериментувати на кухні.

    Борщ в азійському стилі від Євгена Клопотенка

    Інгредієнти:

    • 200 г – яловичина;
    • 1 ст.л. – сіль;
    • 2 шт – картопля;
    • 1 шт – буряк;
    • 2 шт – яблуко;
    • 1 ч.л. – оцет;
    • 8 шт – чорнослив;
    • 100 г – печериці;
    • 50 мл – червоне вино;
    • 100 г – риба (хек);
    • 5 гілочок – кропива;
    • 1 шт – невеликий корінь імбиру;
    • 2 шт – яйце.

    Покроковий рецепт:

    1. Яловичину відваріть у підсоленій воді протягом 40 хвилин. Так відваріть яйця накруто.
    2. Яблука та буряк наріжте соломинкою, чорнослив – навпіл, а печериці – начетверо. Наріжте також картоплини бажаними шматочками додайте в бульйон і варіть 10-15 хвилин.
    3. У пательні буряк обсмажте пару хвилин на олії. Додайте яблука, чорнослив і печериці, а ще через 2-3 хвилини влийте червоного вина. Через дві хвилини знімайте з вогню.
    4. Додайте рибу та пасерування до бульйону і варіть 5 хвилин.  У кінці додайте зелень та імбир. Ще через 2-3 хвилини можна вимкнути вогонь.
    5. Подавайте борщ з розрізаними звареними яйцями.

    Борщ з чорносливом

    Інгредієнти:

    • 4–5 шт – картопля;
    • 3–4 шт – буряк (варений або запечений);
    • 2 шт – цибуля (ріпчаста);
    • 1–2 шт – морква;
    • 150–200 г – чорнослив;
    • 50 г – гриби (білі сушені);
    • 4 ст.л. – томатна паста;
    • 2 ст.л. – олія (рослинна);
    • 1 ст.л. – оцет;
    • 1 ст.л. – цукор;
    • 1,5–2 л – вода;
    • за смаком – зелень (кріп або петрушка);
    • за смаком – лавровий лист;
    • за смаком – перець (чорний мелений);
    • за смаком – сіль;
    • для подачі – сметана.

    Покроковий рецепт

    1. Гриби, які заздалегідь замочили у воді, відваріть. Наріжте їх соломкою, а відвар – процідіть.
    2. Додайте нарізану кубиками картоплю, і після кипіння – додайте томатну пасту.
    3. Для засмажки: нарізану цибулю обсмажте на олії на пательні протягом 3-5 хвилин. Додайте терту моркву, трохи бульйону і тушкуйте близько 5 хвилин.
    4. Додайте овочі в бульйон. Посоліть, поперчіть, додайте лавровий лист, оцет і цукор.
    5. Перед зняттям з вогню додайте гриби. Окремо відваріть чорнослив і приберіть кісточки.
    6. Для подачі додайте чорнослив, сметану та зелень.

    Пісний борщ із в’яленою грушею

    Інгредієнти:

    • 2 л – вода;
    • 1 шт – буряк (середній);
    • 2 шт – картопля (середня);
    • 1 шт – цибуля (велика);
    • 1 шт – морква (середня);
    • 2 шт – груші в’ялені;
    • 2 ст.л. – томатна паста;
    • 1 ст.л. – цукор;
    • 2 шт – лавровий лист;
    • 2 зубчики – часник;
    • 2 ст.л. – соняшникова олія (для обсмажування);
    • за смаком – сіль та перець.

    Покроковий рецепт

    1. Для засмажки: протягом 90 хвилин запечіть у духовці буряк. Натріть його на терці разом із морквою, цибулю подрібніть. Обсмажте спершу цибулю і моркву 2-3 хвилини, а потім додайте буряк і протушкуйте ще 2 хвилини. Додайте томатну пасту і цукор, й тушкуйте ще 2 хвилини.
    2. Картоплю відваріть у воді з лавровим листом. Додайте нашатковану капусту і варіть ще протягом 15 хвилин.
    3. Додайте до картоплі засмажку і нарізану грушу. Варіть ще 5-7 хвилин.
    4. За бажанням додайте солі та перцю на свій смак. Також поріжте дрібно часник та всипте до готового пісного борщу.

    Смачного!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram