Гартаначка: гордість української кухні

30 Вересня, 2024 |

Нематеріальний спадок української кухні родом з Чернігівщини – це про гартаначку. Її ще називають козацький куліш, а перша назва походить від слова"гурт", тому що робили її всі разом. Приготуємо?

Інгредієнти:

  • 5 шт – картопля;
  • 0,5 шт – половина тушки курки;
  • 100 г – пшоно;
  • 120 г – вершкове масло;
  • 2-3 гілочки – зелень для подачі;
  • 4 шт – чорний перець горошком;
  • сіль за смаком.

Покроковий рецепт

  1. Курки залийте пару літрати води, додайте перець та сіль. Доведіть до  кипіння та варіть м’ясо 40 хвилин.
  2. Пшоно двічі промийте під водою.
  3. Картоплю очистіть та наріжте середніми кубиками.
  4. Курку дістаньте з бульйону, а натомість закиньте пшоно та картоплю. Ще додайте солі і варіть 20 хвилин на середньому вогні.
  5. Бульйон злийте в окремий посуд, а до пшона і картоплі додайте вершкового масла – за допомогою товкачки перетворіть на пюре.
  6. Викладіть товчену суміш у глибокі тарілки. Наріжте відварену курку на шматки та розкладіть зверху. Залийте страву трохи бульйоном, щоб вона стала більш соковитою. Посипте свіжою зеленню для аромату та подавайте на стіл.

Смачного!

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити