Гартаначка: гордість української кухні
Нематеріальний спадок української кухні родом з Чернігівщини – це про гартаначку. Її ще називають козацький куліш, а перша назва походить від слова”гурт”, тому що робили її всі разом. Приготуємо?
Інгредієнти:
- 5 шт – картопля;
- 0,5 шт – половина тушки курки;
- 100 г – пшоно;
- 120 г – вершкове масло;
- 2-3 гілочки – зелень для подачі;
- 4 шт – чорний перець горошком;
- сіль за смаком.
Покроковий рецепт
- Курки залийте пару літрати води, додайте перець та сіль. Доведіть до кипіння та варіть м’ясо 40 хвилин.
- Пшоно двічі промийте під водою.
- Картоплю очистіть та наріжте середніми кубиками.
- Курку дістаньте з бульйону, а натомість закиньте пшоно та картоплю. Ще додайте солі і варіть 20 хвилин на середньому вогні.
- Бульйон злийте в окремий посуд, а до пшона і картоплі додайте вершкового масла – за допомогою товкачки перетворіть на пюре.
- Викладіть товчену суміш у глибокі тарілки. Наріжте відварену курку на шматки та розкладіть зверху. Залийте страву трохи бульйоном, щоб вона стала більш соковитою. Посипте свіжою зеленню для аромату та подавайте на стіл.
Смачного!