• UA
  • RU
  • Всесвітній день яйця: цікаві факти та оригінальні способи приготування

    Другу п’ятницяю жовтня щороку світ відзначає Всесвітній день яйця. Свято започаткували у Відні 1996 року на конференції Міжнародної яєчної комісії. Це зробили з метою вшановування важливою ролі яєць як символа у багатьох культурах та як головного інгрідієнту найрізноманітніших кухонь світу.

    Цікаві факти про яйця

    Ми звикли до яєць середнього розміру звичних нам кур чи перепілок, але виявляється що яйця можуть бути в десятки разів більшими. Наприклад яйця страуса, які в середньому важать пару кілограм, а найбільше за вагою стало у 2,5 кілограми.

    На відміну від більшості людей, яйця також побували і в космосі. У 1990 році японські вчені провели експеримент, під час якого курячі яйця були відправлені на борт космічної станції, щоб вивчити вплив невагомості на розвиток ембріонів. До речі, світовими лідерами по вживанню яєць і на цей день є саме японці.

    В сучасному світі яйця намагаються з’їсти якомога швидше, адже зіпсовані продукти призведуть до неприємних наслідків. На відміну від нас, у давнину яйця зберігали довго завдяки консервуванню в розчинах оцту та солі. Так вони лежали місяцями.

    Яйця мають велику кількість переваг через вміст білків, антиоксидантів та вітамінів.

    Фото: з мережі.
    Фото: з мережі.

    Як оригінально приготувати яйця

    Окрім звичайної яєшні та омлета, яйця готують і більш оригінальними способами.

    Яйця Бенедикт

    Інгредієнти:

    • Яйця — 6 шт
    • Бекон — 100 г
    • Лосось слабосолений — 100 г
    • Вершкова булочка бріош — 1 шт
    • Томати чері – 100 г
    • Зелена цибуля — 25 г
    • Вершкове масло — 150 г
    • Сіль та молотий білий перець — до смаку
    • Оливкова олія — 30 г
    • Лимон — 1шт
    • Винний оцет — 30 г
    1. Томати почити та очистити. Додати сіль, перець та олію.
    2. Нарізати лосось та цибулю.
    3. Приготуйте соус голландез на водяній бані.
    4. У миску з розтопленим маслом для соусу додайте жовтки, сіль та перець. Перемішайте, додайте сік лимону та продовжуйте збивати.
    5. Бекон обсмажте на пательні до золотистого кольору.
    6. Зробіть яйця пашот.
    7. Збираємо до купи: на теплий бріош викладіть смажений бекон, зверху — слайси лосося. Потім покладіть яйця-пашот. Перемішайте знову соус та щедро, щоб аж розтікався, полийте страву. Зверху прикрасьте вже подрібленою зеленою цибулею та викладіть поруч нарізані томати.

    Яєчний крем з печеним гарбузом

    Інгредієнти:

    • Гарбуз — 500 г
    • Яйця — 6 шт.
    • Часник — 1 головка
    • Майонез — 2 ст.л.
    • Гірчиця зерниста — 1 ч.л.
    • Оливкова олія
    • Чебрець — кілька гілочок
    • Сіль
    • Перець
    • Мікрогрін
    • Хліб чорний — кілька скибочок
    1. Гарбуз очистити, посолити і поперчити. Шматочки запекти у духовці.
    2. Яйця відварити. Вийняти жовток, збити його блендером разом із печеним гарбузом і часником, додати гірчицю і майонез.
    3. Яйця фаршируємо сумішшю і прикрасити мікрогріном – наприклад горохм.

    Фото: з мережі.

    Фото: з мережі. 

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити