• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    Здорове серце починається з правильного харчування

    Серцево-судинні захворювання (ССЗ) залишаються головною причиною передчасної смертності та інвалідності в Україні та світі, все частіше вражаючи молодь. Медики підкреслюють, що ключову роль у виникненні ССЗ відіграє саме нездорове харчування (близько 39% смертей від ССЗ).

    Змінивши свій раціон та додавши фізичної активності, ми можемо значно знизити цей ризик. На честь Всесвітнього дня серця (29 вересня) нагадуємо, які продукти корисні для серця і рекомендуємо включити їх у своє меню для зміцнення серцево-судинної системи.

    Жирна риба (оселедець, скумбрія). Ці види риби є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот. Вони необхідні для підтримки адекватного рівня холестерину та боротьби із запальними процесами в організмі.

    Порада. Обирайте слабосолоний оселедець або вимочуйте його. Скумбрію найкраще запікати.

    Зелена городина (шпинат, броколі, кейл, зелена цибуля). Її зелений колір завдяки хлорофілу свідчить про високий вміст магнію. Цей мікроелемент критично важливий для нормалізації артеріального тиску та підтримки здорового серцевого ритму.

    Порада. Щоб магній не “втік”, готуйте зелень шляхом тушкування або додавання в супи.

    Ягоди (смородина, малина, ожина, полуниця). Їхній яскравий колір забезпечується антиоксидантами. Ягоди діють як “вогнегасник” для непотрібного запалення у судинах.

    Порада. Вживайте їх свіжими чи замороженими. При консервуванні використовуйте власний сік без додавання цукру.

    Волоські горіхи. Вони поєднують у собі омега-3, клітковину та білок.

    Порада. Не смажте їх і не чистіть наперед, щоб уникнути прогоркання жирів. Очищені горіхи варто промити перед споживанням.

    Гарбузове насіння. Це не лише ефективний антистрес, але й ще одне джерело омега-3 кислот.

    Порада. Вживайте сирим.

    Яскраві коренеплоди та овочі (гарбузи, морква, помідори). Їхні “гарячі” кольори свідчать про вміст каротиноїдів та лікопенів. Ці пігменти також допомагають гасити запалення.

    Порада. Вони добре переносять термічну обробку. Оскільки ці пігменти жиророзчинні, їх варто готувати з невеликою кількістю жиру (тушкувати чи варити).

    Як ви бачите, всі необхідні для серця продукти легко доступні в Україні. Головне — обирати їх та готувати здоровим способом!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити