• UA
  • RU
  • У Мінкультури розповіли про історію Карнаухівської зливаної каші

    04 Серпня, 2023

    Як уже повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики внесло обряд приготування Карнаухівської зливаної каші до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

    Детальніше про цей обряд розповіли сьогодні на сайті Мінкультури. Отже, традиція приготування тісно пов’язана з історією селища від часу заснування його славнозвісним козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. Цілком імовірно, що такі чи подібні обряди побутували й на інших територіях України.

    Сьогодні ж спільнота носіїв обряду є досить широкою, охоплює всіх мешканців селища й поділяється на учасників обряду, професійних майстрів-кухарів і низку організацій.

    Свою назву «зливана каша» отримала завдяки тому, що ця страва готувалася гуртом. Обряд приготування прив’язаний до символічного відзначення завершення весняних польових робіт.

    У Мінкультури розповіли про історію Карнаухівської зливаної каші

    Мешканці селища в святковому вбранні збиралися на знакових місцях просто неба – левадах, майданах, у різних куточках селища, зносили продукти. Оскільки все залежало від того, які продукти принесли мешканці селища та вулиці, зливана каша виходила в кожного своя.

    Якогось єдиного рецепту страви не існує. Основні принципи приготування зливаної каші передаються господинями з покоління в покоління. Деякі особливі секрети приготування зберігаються в таємниці.

    Для приготування страви використовують великий п’ятивідерний казан і такі інгредієнти, як пшоно, рис, картопля, сало, курячий гуляш, яйця, цибуля, різні спеції. Готують зливану кашу просто неба на вогнищі, завдяки чому вона має неперевершений смак.

    У Мінкультури розповіли про історію Карнаухівської зливаної каші

    Основне значення обряду приготування зливаної каші – соціальне. Це об’єднання громади навколо важливих подій, прив’язаних до сільськогосподарського календаря.

    Обряд практикується й сьогодні. Досі збереглася традиція готувати зливану кашу на великі свята. Певної визначеної дати для приготування зливаної каші немає. У день приготування до столу не кликали, бо про те, що каша готова, сповіщала пісня. Після першої тарілки смачної каші обов’язково танцювали та співали народні пісні, заряджаючи страву позитивною енергією. Потім знову сідали за стіл.

    Мешканці селища Карнаухівка стверджують, що каша відновлює сили, дає позитивну енергетику, надихає на збір нового врожаю.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити