• UA
  • RU
  • 10 продуктів з найбільшим вмістом вітаміну С, які можна придбати у Кам’янському

    4 квітня відзначається всесвітній День вітаміну C, відомого також як аскорбінова кислота. Це один з найважливіших та необхідних вітамінів для людини, який міститься у продуктах рослинного походження.

     

    Вітамін С зміцнює імунітет, стимулює утворення колагену та сприяє загоєнню ран, допомагає зберігати молодість шкіри, а також захищає від шкідливого впливу ультрафіолетових променів. Крім того, вітамін С потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію, і допомагає засвоювати залізо.

     

    Особливістю вітаміну С є той факт, що його можна отримати лише у їжі рослинного походження. З огляду на це ми підготували для вас перелік продуктів з високим вмістом вітаміну С, які можна придбати у Кам’янському.

     

    Квашена капуста. Це цінний харчовий продукт, дуже корисний для здоров’я, оскільки містить окрім вітаміну С, мікроелементи, клітковину та сприяє покращенню перистальтики кишківника. Вживання 200-300 г квашеної капусти в добу повністю забезпечить дорослу людину цим вітаміном. Вміст вітаміну С у квашеній капусті залежить від багатьох факторів, в тому числі від сорту капусти, способів квашення, термінів зберігання. Приблизно близько 50% вітаміну С міститься в свіжій сировині. Перекладання квашеної капусти з посуду в посуд або зберігання її без розсолу різко знижує вміст вітаміну С, який руйнується від дії кисню повітря.

    Фото: з мережі

    Плоди шипшини. У 100 г сухих плодів міститься 650 мг вітаміну С, що становить приблизно 18 денних доз, у 10 разів більше, ніж у чорній смородині та у 50 разів – ніж у лимоні.

     

    Перець чилі або червоний гострий перець. У 100 г незрілого плоду міститься 641 мг вітаміну С, що є 7-кратною добовою дозою для організму, у дозрілому червоному чилі його концентрація становить 382 мг.

    Фото: з мережі

    Червоний болгарський перець. В ньому, залежно від сорту, міститься приблизно 250-500 мг вітаміну С на 100 г. Крім того, цей овоч має здатність нормалізувати стан судин. Якщо судини звужені, вживання красного перцю сприяє їх розширенню, та навпаки.

     

    Чорна смородина. Це не тільки смачна, але й корисна ягода в 100 г якої міститься аж 200 мг вітаміну С. А ще чорна смородина є джерелом інших корисних мікронутрієнтів таких як В-каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, В9, Е, РР, пектини, марганець, фосфор, залізо, магній та кальцій

     

    Петрушка. Додаючи до салату петрушку ви робите дуже вірно, бо це не тільки додає смаку страві, а й насичує організм корисними мікроелементами (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій), органічними кислотами та вітамінами. У 100 грамах петрушки міститься 133 мг вітаміну С, а ще вітаміни А і К, тіамін (вітамін B1), рибофлавін (вітамін В2) та ніацин (вітамін B3).

     

    Ківі. В одній ягоді ківі середнього розміру міститься: 75 мг вітаміну С, а ще – 0,3-0,4 г жиру, 11 г вуглеводів, 1 г білка, 2,6 г клітковини, 4 мг натрію.

     

    Броколі. Вміст вітаміну С в 100 г цієї "сестри" цвітної капусти – складає 100-180 мг що повністю покриває необхідну добову дозу для людини. Проте найбільше у броколі вітамінів групи В, С, РР, К та Е, провітаміну А, солей калію, фосфору, кальцію, магнію, а також залізо, марганець, цинк та сірка. А за кількістю білка броколі випереджає батат, спаржу, шпинат та картопля.

    Фото: з мережі

     

    Лимони та апельсини. Цитрусові традиційно є найбільш доступним і продуктивним поставником вітаміну С та інших корисних вітамінів у людський організм. Попри загальну думку, корисних речовин в апельсині значно більше, ніж у лимоні. Що стосується безпосередньо вітаміну С, то у лимоні його міститься 40 мг на 100 грамів продукту, а апельсині – 60 мг, тобто, на третину більше.

    Фото: з мережі

    Помідори. Помідори є не тільки смачним, а й цінним харчовим продуктом, оскільки містять легкозасвоювані вуглево­ди, пектинові речовини, калій, магній, залізо, цинк, кальцій, фосфор, велику кількість органічних кислот, необхідних нашому ор­ганізму для нормальної роботи. У томатах досить багато вітамінів В1, В2, В3, В6, В9, Е, але найбільше в них вітаміну С. Звичайний помідор може мати близько 40% денного рекомендованого щоденного мінімуму вітаміну С. А його місткість залежить від сорту помідора.

    Фото: з мережі

     

    ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВІТАМІН С

     

    • Вітамін С розчиняється у воді й руйнується при тривалому кип’ятінні, тому тривале вимочування або теплова обробка овочів та фруктів знижує в них вміст вітаміну С.

     

    • Вітаміном С не можна запастися на майбутнє. Потрапляючи в організм, аскорбінова кислота відразу ж витрачається на його потреби. Саме тому треба намагатися, щоб у ваш щоденний раціон входили продукти, які містять вітамін С.

     

    • Запас вітаміну С в організмі в 1,5-2 г можна підтримувати при щоденному споживанні 75 мг – 140 мг на день. При споживанні менш як 10 мг вітаміну С на добу людині загрожує небезпечне захворювання під назвою “цинга”, що проявляється кровотечами та ламкістю судин. Перші ознаки цинги починають виявлятись через 4 тижні після того, як організм почне недоотримувати мінімальну необхідну дозу вітаміну С.

     

    • Попри впевненість більшості українців у тому, що вітамін С допомагає при лікуванні застуди й сприяє профілактиці ГРВІ, цьому факту немає офіційного підтвердження від дослідників. За словами фахівців, щоб це стверджувати, потрібно провести більших клінічних випробувань.

     

    • Величезні дози вітаміну С можуть спричинити діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.

     

    • На відміну від більшості ссавців, які мають здатність виробляти вітамін С в організмі, люди, на жаль, не можуть синтезувати його самостійно.

     

    • Вітамін С необхідний спортсменам для зниження вироблення кортизолу, викликаного фізичними вправами. Люди з високим рівнем Вітаміну С у крові виявляють менше фізичних та психічних ознак стресу.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити