Кам’янчанам нагадують про небезпеку ботулізму
Щороку в Україні реєструються випадки ботулізму. Це гостре важке харчове отруєння виникає через вживання продуктів, які містять мікробний токсин – ботулінум. Захворювання трапляється майже в усіх регіонах країни.
Щоб уберегтися від ботулізму:
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь: роздуті банки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; нещільно закриті банки; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, найчастіше вони з’являються через 12–24 години, виникають і значно пізніше – наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- запаморочення;
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
Кам’янський районний відділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб радить: при перших проявах відповідних симптомів негайно викличте швидку, а також промийте шлунок підсоленою водою, зробіть очисну клізму теплою кип’яченою водою.
Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram