У Кам’янському виявлено перевищення вмісту нітратів у воді з індивідуальних колодязів
В рамках соціально-гігієнічного моніторингу, Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ проводить вибірковий моніторинг якості питної води з підземних джерел водопостачання: громадських та індивідуальних колодязів, а також артезіанських свердловин.
Вода досліджується за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. Крім того, проводиться моніторинг вмісту нітратів у воді нецентралізованих джерел водопостачання.
Протягом І-го кварталу 2023 року на території області досліджено 192 проби води з громадських колодязів на санітарно-хімічні та 114 проб на мікробіологічні показники. За результатами 3% проб не відповідали нормативам за вмістом нітратів, понад 18% не відповідають стандартам за мікробіологією.
Також фахівцями досліджувалися зразки, відібрані з індивідуальних колодязів. Із 36 проб води, перевірених на санітарно-хімічні показники, кожна третя не відповідала нормативам за вмістом нітратів. Понад чверть із 30 досліджених проб за мікробіологічними показниками не відповідали стандартам якості.
Перевищення нормативів за вмістом нітратів у питній воді з підземних джерел водопостачання було зареєстровано на наступних територіях Дніпропетровської області:
- у питній воді із громадських колодязів – у м. Жовті Води;
- у питній воді із індивідуальних колодязів – у м. Жовті Води та м. Кам’янське.
Медики нагадують, що одним з неінфекційних захворювань, пов’язаних з вживанням води з підземних джерел, є водно-нітратна метгемоглобінемія, коли у воді вміст нітратів перевищує допустимі нормативи – більше 50 мг/куб. дм. Частіше вона виникає у дітей до 3-х років, а особливо у немовлят, і може призводити до тяжких порушень стану здоров’я або навіть смертельних наслідків.
Тому жителям області, які використовують воду із підземних джерел, варто дотримуватись наступних рекомендацій:
- категорично не використовувати таку воду для питних цілей і приготування сумішей та їжі немовлятам і дітям до 3-х років;
- дорослим не вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи;
- для питних цілей вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;
- овочі та фрукти мити кип’яченою водою;
- у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь терміново звертатись за медичною допомогою;
- щорічно проводити чистку колодязів від забруднення, замулювання, намивання породи з проведенням необхідного ремонту елементів зовнішнього облаштування та прилеглої території;
- періодично проводити лабораторні дослідження якості та безпечності питної води.
Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram