• UA
  • RU
  • Чому варто додавати до страв кінзу

    Кінза – це однорічна ароматна зелень. Її листочки нагадують петрушку, але є трошки більшими. Також її ще можуть називати коріандром. Різниця лише в тому, у якому стані рослина. Свіжу називають кінзою, а засушену – коріандром. Будемо розбиратися, у чому користь та шкода даної зелені.

    Кінза багата на вітаміни та мікроелементи, переважна більшість деяких позитивно впливає на функції нашого організму.

    Для сяючої шкіри

    Завдяки високому вмісту вітаміну А кінза має антиоксидантні властивості, тож її вживання може допомогти покращити стан шкіри, яка буде відновлюватися разом зі слизовими оболонками. Також вживання цього продукту може стимулювати вироблення колагену, допомогти запобігти появі інфекційних захворювань та підтримати в нормальному стані рогівку ока.

    Для загоєння ран

    Одна із ключових переваг, чим корисна кінза – високий вміст вітаміну К. Завдяки йому кров може згортатися, а рани – загоюватися. Вітамін К сприяє нормальному обміну речовин, впливає на розподіл кальцію в організмі та здоров’я кісток. Цей вітамін здатен позбавляти організм важких металів як, наприклад, миш’як, кадмій, алюміній, свинець і ртуть. Їхнє накопичення може призвести до захворювань серця, гормонального дисбалансу, неврологічних захворювань, безпліддя. Кінза містить антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали, тобто, вона здатна зменшити пошкодження шкіри, внутрішніх органів і організму в цілому.

    Виростити кінзу можна навіть вдома на підвіконні / Фото: з мережі

    Для зменшення споживання солі

    Ця зелень додає стравам яскравого смаку та запаху. Завдяки цьому легше скоротити кількість солі в їжі, що також буде мати позитивний вплив на стан здоров’я.

    Для поліпшення травлення

    Кінза здатна поліпшити травлення, бо нейтралізує газоутво­рення, полегшує болі, сприяє перистальтиці, усуває метеоризм. Чинить очищувальний вплив на організм – виводить важкі метали. Знижує больовий синдром у випадках запальних процесів.

    Кінза є добрим регулятором холестерину, тому можна її додавати у страви тим, хто намагається схуднути. Вона сприяє збільшенню показника ліпопротеїдів насиченої щільності. Сприяє перетворенню цього жиророзчинного спирту у фолієву кислоту, тим самим допомагаючи жирам краще перетравлюватися в організмі.

    Як правильно їсти кінзу

    Коріандр використовувався в кулінарії ще в Стародавньому Єгипті. Листя рослини використовують для приготування салатів і як прянощі для супів, різних м’ясних і рибних страв, солінь і маринадів, бутербродів, сальси, соусів.

    Нашому організму досить вживати до 20 г кінзи на день / Фото: sport 24

    Теплова обробка приглушує смак і запах кінзи, тому зелень часто додають в страви безпосередньо перед подачею.

    Особливо добре кінза поєднується з такими повсякденними стравами, як гороховий і квасолевий суп. Зеленню кінзи прикрашають бутерброди або інші закуски перед подачею на стіл.

    Краще їсти кінзу в помірних кількостях – до 10-20 г на добу.

    Кінза відмінно компонує з м’ясними стравами / Фото: з мережі

    Кому протипоказано вживати кінзу

    Проте важливо також знати, як та в якій кількості вживати кінзу, аби вона не зашкодила. Тож важливо дотримуватись порції, що не переважає 10-20 грамів на добу. Також потрібно не забувати добре промити зелень, адже на листі може бути сальмонела.

    Крім того, для кінзи є чіткі протипоказання. Її не можна вживати людям, у яких є наступні проблеми зі здоров’ям:

    • гіпертонія;
    • тромбофлебіт;
    • тромбоз;
    • цукровий діабет;
    • ішемічна хвороба серця;
    • перенесений інфаркт;
    • перенесений інсульт;
    • виразка;
    • хронічний гастрит у гострій стадії.

    Бережіть себе та будьте здорові!

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити