• UA
  • RU
  • Чим корисна лохина і як правильно її зберігати?

    Свіжу лохину сьогодні продають на ринках та в більшості супермаркетів України. Ягоду кольору індиго з сизуватим пилком на шкірці почали вирощувати в Північній Америці, де вона була відома корінним народам задовго до приходу європейців. Вони використовували лохину як важливе джерело харчування та ліків. А у Європі лохина з’явилася менше ніж сто років тому, в 30-х роках минулого століття. Ззовні вона схожа на звичну для України чорницю. Це не дивно, бо обидві належать до одного сімейства, але все ж мають відмінності. Лохина за розміром більша, її плоди м’ясисті, мають світлу серединку та ніжний солодкуватий смак. Цю ягоду вирощують українські фермери, тоді як чорниця переважно росте в лісах.

    Чим корисна лохина:

    Чим корисна лохина і як правильно її зберігати? / Фото : ictv
    •  у 100 г лохини всього 39 калорій, що робить її відмінним вибором для тих, хто слідкує за своєю вагою. Клітковина в складі лохини допомагає знизити апетит і підтримує відчуття ситості, а також знижує рівень "поганого" холестерину;
    • лохина містить вітаміни A, C, PP та K, а також антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикалами, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння та цукрового діабету;
    • лохина багата на органічні кислоти, які корисні для організму, але можуть бути шкідливими для людей з хронічними захворюваннями шлунка;
    • як і чорниця, ягоди лохини позитивно впливають на зір. Якщо ви працюєте за комп’ютером або часто користуєтеся гаджетами, тоді обов’язково маєте включити у свій раціон лохину;
    • лохина прискорює регенерацію пошкоджених нервових клітин і стимулює процес утворення нових. Як наслідок,зморшки з’являються повільніше, а шкіра стає все еластичнішою і красивішою.

    Використання в кулінарії:

    Чим корисна лохина і як правильно її зберігати? / Фото : klopotenko.com
    • свіжа лохина добре підходить як доповнення до йогуртів, вівсяної каші, млинців і смузі;
    • лохина чудово підходить як начинка для кексів і пирогів;
    • додайте лохину до свіжого шпинату, руколи або іншої зелені разом з горіхами та сиром фета для створення смачного і корисного салату.

    Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко радить в сезон вживати ягоду свіжою, лохину також можна сушити або заморожувати. В холодильнику свіжі ягоди зберігаються до п’яти днів.

    Ця ягода є чудовим вибором для різноманітних страв, додаючи їм не тільки смак, але й велику кількість корисних речовин.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити