Чим корисна лохина і як правильно її зберігати?
Свіжу лохину сьогодні продають на ринках та в більшості супермаркетів України. Ягоду кольору індиго з сизуватим пилком на шкірці почали вирощувати в Північній Америці, де вона була відома корінним народам задовго до приходу європейців. Вони використовували лохину як важливе джерело харчування та ліків. А у Європі лохина з’явилася менше ніж сто років тому, в 30-х роках минулого століття. Ззовні вона схожа на звичну для України чорницю. Це не дивно, бо обидві належать до одного сімейства, але все ж мають відмінності. Лохина за розміром більша, її плоди м’ясисті, мають світлу серединку та ніжний солодкуватий смак. Цю ягоду вирощують українські фермери, тоді як чорниця переважно росте в лісах.
Чим корисна лохина:
- у 100 г лохини всього 39 калорій, що робить її відмінним вибором для тих, хто слідкує за своєю вагою. Клітковина в складі лохини допомагає знизити апетит і підтримує відчуття ситості, а також знижує рівень "поганого" холестерину;
- лохина містить вітаміни A, C, PP та K, а також антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикалами, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння та цукрового діабету;
- лохина багата на органічні кислоти, які корисні для організму, але можуть бути шкідливими для людей з хронічними захворюваннями шлунка;
- як і чорниця, ягоди лохини позитивно впливають на зір. Якщо ви працюєте за комп’ютером або часто користуєтеся гаджетами, тоді обов’язково маєте включити у свій раціон лохину;
- лохина прискорює регенерацію пошкоджених нервових клітин і стимулює процес утворення нових. Як наслідок,зморшки з’являються повільніше, а шкіра стає все еластичнішою і красивішою.
Використання в кулінарії:
- свіжа лохина добре підходить як доповнення до йогуртів, вівсяної каші, млинців і смузі;
- лохина чудово підходить як начинка для кексів і пирогів;
- додайте лохину до свіжого шпинату, руколи або іншої зелені разом з горіхами та сиром фета для створення смачного і корисного салату.
Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко радить в сезон вживати ягоду свіжою, лохину також можна сушити або заморожувати. В холодильнику свіжі ягоди зберігаються до п’яти днів.
Ця ягода є чудовим вибором для різноманітних страв, додаючи їм не тільки смак, але й велику кількість корисних речовин.