• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    Хурма: як правильно обрати?

    Наприкінці жовтня на прилавках з’являється справжня осіння окраса — хурма. Солодка, соковита, яскраво-помаранчева ягода родом із Китаю, яка вже давно підкорила серця українців. Вона не лише смачна, а й неймовірно корисна: містить десятки вітамінів, антиоксидантів і мікроелементів. У цій статті розповімо, чим корисна хурма та як її правильно обрати аби отримати максимум користі та задоволення.

    Поживна цінність хурми

    У 100 г продукту міститься:

    • Калорійність: 126 ккал

    • Білки: 0,8 г

    • Жири: 0,4 г

    • Вуглеводи: 34 г

    • Клітковина: 5 г

    • Калій: 310 мг

    Хурма — це джерело вітамінів А, С, Е, В, а також йоду, марганцю, калію, флавоноїдів, каротиноїдів і танінів, які зміцнюють імунітет та підтримують енергію в холодний сезон.

    Користь хурми для здоров’я

    Покращує травлення

    Хурма містить багато клітковини, яка сприяє здоровій роботі кишківника, нормалізує травлення та допомагає уникнути закрепів. Також вона може знижувати рівень "поганого" холестерину.

    Потужний антиоксидант

    Каротиноїди, флавоноїди та вітаміни А, С, Е у складі хурми допомагають боротися з вільними радикалами, сповільнюючи процеси старіння та зміцнюючи імунну систему.

    Підтримка серця

    Калій і клітковина знижують ризик серцево-судинних захворювань, стабілізують артеріальний тиск та покращують роботу судин.

    Здоров’я очей

    Одна хурма забезпечує до 15% денної норми вітаміну А, який важливий для гарного зору. А лютеїн та зеаксантин допомагають зберегти гостроту зору з віком.

    Протизапальні властивості

    Завдяки поєднанню антиоксидантів і вітаміну С хурма допомагає зменшувати запальні процеси в організмі, запобігаючи розвитку артриту, серцевих захворювань чи діабету.

    Кому не варто вживати хурму

    • Людям із цукровим діабетом або проблемами зі щитоподібною залозою — через вміст цукру та йоду.

    • Тим, хто має чутливий шлунок або схильність до закрепів — через дубильні речовини.

    • Оптимальна порція — 1–2 плоди на день, бажано не натщесерце.

    Як вибрати хурму

    Існує понад 2000 сортів хурми, але найпопулярніші в Україні такі:

    • Якщо хочете зробити нарізку на святковий стіл або додати в салат, перевагу варто віддати сорту шарон або корольок. Перший яскраво-помаранчевий як ззовні, так і зсередини, солодкий та мякий, а також у ньому немає кісточок. Плоди, як правило, великі, приблизно 100 і більше грамів.
    • Корольок має помаранчево-коричневий колір та невеликі кісточки. Існує думка, чим більше насіння у цьому сорті хурми, тим він смачніший. Хурма корольок теж не в’яже, має солодкий шоколадний смак, тому її можна використовувати для салатів, закусок і нарізки.
    • Ще один поширений сорт хурми на прилавках супермаркетів і базарів – східна. Це та сама хурма, яка, якщо тверда, то з’їсти її просто неможливо, тому потрібно або почекати, доки дозріє, або прискорити цей процес, поклавши її разом із яблуками в один пакет, або в морозильну камеру. Зі східної хурми можна зварити варення, перебити блендером і додати в чіа-десерт або в йогурт, а також просто з’їсти як перекус.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram