• UA
  • RU
  • Кам’янчанам нагадують про небезпеку кишкових інфекцій

    Щороку зі зростанням температури повітря складається загрозлива ситуація щодо захворювань на гострі кишкові інфекції. Як повідомили в Кам’янському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, протягом I півріччя 2021 року у місті Кам’янське зареєстровано 267 випадків гострих кишкових інфекцій, що на 15% вище, ніж за аналогічний період попереднього року.

    Причинами інфекційних захворювань та харчових отруєнь, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни як виробниками продуктів харчування, так і споживачами в побуті. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби з рубленого м’яса (котлети, рулети, паштети) та ін. У погано промитих фруктах та овочах можуть на поверхні перебувати збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.

    З метою профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань у спекотний період року необхідно прислухатися до наступних рекомендацій:
    – не купуйте продукти харчування у місцях стихійної торгівлі у підозрілих осіб;
    – купуйте продукти харчування в організаціях торгівлі та громадського харчування, які належним чином організували виробництво та реалізацію продуктів харчування ;
    – звертайте увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності та умови зберігання і реалізації;
    – закуповуйте або готуйте салати, вироби з рубленого м’яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості, пам’ятаючи про те, що зберігати їх треба при температурі від +2 С до +6 С обмежений час;
    – піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня;
    – дотримуйтесь технології приготування страв у домашніх умовах , при цьому виконуючи ретельну обробку рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією, використовуючи окремі обробні ножі для сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивайте зелень, овочі та фрукти;
    – розміщуйте в холодильнику продукти харчування за умови товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеня готовності – на верхніх полицях, сировина – на нижніх полицях;
    – якщо ви відчуваєте себе нездоровим (за наявності розладів стулу, нудоти, болю в животі) – ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім’ї та гостей;

    Не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку – продукти харчування, що швидко псуються.

    У разі захворювань звертайтесь по медичну допомогу!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити