![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/04/shkola-yidalnya-harchuvannya-13-01-2022-fb.jpg)
Мінестроне та бешамель: Євген Клопотенко розробив збірку з понад 600 рецептів для шкільних їдалень
Шеф-кухар та ідеолог проекту Cult Food Євген Клопотенко розробив чергову збірку рецептів на підтримку стратегії реформи шкільного харчування, що впроваджується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.
Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/04/image-4-scaled.jpg)
«Коли кажуть «рецепт від Клопотенка», уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка – це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона – дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», – зауважила перша леді Олена Зеленська.
Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-19_10-25-58.jpg)
«У збірнику враховані актуальні потреби дітей в частині харчування — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці вказані наявні алергени. Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», — підкреслив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.
Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.
Це може вас зацікавити
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/07/istockphoto-1296741495-612x612-1.jpg)
Збережіть свої троянди надовго: трендові поради по догляду
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/07/photo_2024-07-26_07-34-11-768x512.jpg)
У Кам’янському ніч минула без надзвичайних подій
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/07/ogirky-768x422.webp)
Консервуємо без оцту: хрусткі огірки з порічками
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/07/1643206492-768x512.jpg)
Допоможемо мозку: добірка дієвих порад для покращення пам’яті
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/07/flag_of_the_romani_people.svg_-768x513.png)