Мінестроне та бешамель: Євген Клопотенко розробив збірку з понад 600 рецептів для шкільних їдалень

19 Квітня, 2024 |

Шеф-кухар та ідеолог проекту Cult Food Євген Клопотенко розробив чергову збірку рецептів на підтримку стратегії реформи шкільного харчування, що впроваджується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Оновлений збірник складається з 14 розділів та 621 рецептури. Тут і традиційні українські страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.

Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став вхідним квитком у реформу шкільного харчування та початком фундаментальних змін. За цей час команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка зрозуміла, що 180 страв — це надто мало, щоб забезпечити всі харчові потреби сучасних дітей. Відтак вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.

Євген Клопотенко / Пресслуба Євгена Клопотенка

«Коли кажуть «рецепт від Клопотенка», уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», зауважила перша леді Олена Зеленська.

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.

Фрагменти із збірки рецептур Євгена Клопотенко

«У збірнику враховані актуальні потреби дітей в частині харчування — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці вказані наявні алергени. Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», — підкреслив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити