М’який і соковитий: як краще маринувати шашлик
Тепла пора року асоціюється з головною стравою будь-яких посиденьок – шашлик. Тут важливо не тільки правильно підібране м’ясо, але і маринад. Саме він зробить шашлик гострим або навпаки дуже м’яким. Рецептів багато, але ми зібрали поради перевірені роками. Ділимось з вами!
Основи для маринаду
Тут вибір великий, але найпопулярніші позиції такі: мінеральна вода, кефір, йогурт, сметана, майонез, томатний сік, цитрусові соки, вино тощо. Додають смаку і спеції – для шашлику традиційно використовують чорний перець, паприку, коріандр, хмелі-сунелі, цибулю, часник та інші спеції на смак.
Кислота, яка є в оцті, лимонному сокові, інших кислих продуктах, що додаються до маринаду, допомагає зробити м’ясо м’яким та ніжним.
Пропорції
На 1 кг м’яса використовують 1-2 склянку маринадної основи, 1-2 чайні ложки олії та солі, спеції за смаком.
Час для маринаду
Все залежить від типу м’яса та розміру шматків. Найшвидше маринується куряче м’ясо (1-2 год), потім свинина (2-4 год), телятина (4-6 год) і яловичина (6-8 год).
Маленькі секрети
- Маринування м’яса в холодильнику додасть йому більш насичений смак.
- Алюмінієвий посуд краще не використовувати, щоб м’ясо не окислилося.
- Перед смаженням маринад необхідно ретельно висушити.
- Додавання в маринад свіжих овочів зробить смак шашлику ще більш апетитним.