Оригінальні крашанки: цікаві способи пофарбувати великодні яйця
У православній традиції вважають, що після воскресіння Ісуса Христа його послідовниця Марія Магдалина піднесла римському імператору Тиберію куряче яйце зі словами "Христос Воскрес". Імператор не повірив і сказав, що це неможливо так само, як біле яйце не може перетворитися на червоне. Сталося диво, і Тиберій побачив, як яйце змінило колір і стало червоним. Тому віряни на згадку про цю подію фарбують на Великдень яйця. Ми зібрали для вас декілька незвичайних способів фарбування яєць на свято, процес якого вас точно задовольнить.
Даємо волю фантазії: фарбуємо яйця фломастерами та маркерами
Вам знадобляться маркери або перманентні фломастери.
Для початку яйця потрібно вимити та висушити, а потім малювати візерунки або що вам захочеться. Після того, як ваш витвір мистецтва буде готовий, потрібно дати яйцям висохнути протягом декількох хвилин. Важливо пам’ятати, що деякі фломастери можуть залишати сліди на руках, тому перед початком роботи слід переконатися, що руки чисті та сухі. Також зверніть увагу на те, що фломастери можуть залишати сліди на поверхнях, тому не забудьте захистити робочу поверхню, на якій ви працюватимете.
Мистецтво декупажу: декоруємо яйця за допомогою серветок
Вам знадобляться: яйця, будь-які столові серветки з малюнком, кукурудзяний крохмаль або яєчний білок, пензлик і вода.
На декор одного яйця у вас піде до 5 хв і це не перебільшення. Дістаньте з упаковки серветку і виріжте ножицями або акуратно відірвіть руками від неї частину з малюнком. Далі приклейте це зображення на яйце за допомогою пензля, змоченого в яєчному білку або розчині кукурудзяного крохмалю. Крашанка в техніці, наближеній до декупажу, готова.
Космічні крашанки: фарбуємо яйця в каркаде
Вам знадобляться білі яйця, чай каркаде і вода.
Засипте в каструлю каркаде і залийте його водою. Відразу ж відправте туди білі яйця. Поставте все на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть ще 10 хв. Далі ви можете вийняти крашанки та залишити їх на паперовому рушнику. Спочатку вони будуть світло-фіолетовими, але в міру висихання потемніють. Також ви можете не виймати, а залишити яйця в розчині надовго, тоді вони набудуть більш насиченого відтінку, але вже не фіолетового, а синього кольору.
Сонячні крашанки: фарбуємо яйця куркумою
Вам знадобляться: білі яйця, куркума та вода.
Ще один натуральний барвник, який дає змогу домогтися яскраво-жовтого відтінку. Залийте в каструлю воду, насипте туди куркуму і ретельно розмішайте. Відправте туди ж яйця, поставте все на вогонь і дайте прокипіти 10 хв. Після чого ви можете вийняти яйця або залишити їх у рідині для отримання більш насиченого кольору.
Досвід борщу: як пофарбувати яйця буряком
Вам знадобляться: білі яйця, буряк та вода. Натираємо буряк на крупній тертці (можна подрібнити блендером й заливаємо його водою. Відправляємо туди ж яйця і ставимо на вогонь. Дайте суміші покипіти близько 10 хв. Акуратно вийміть яйця за допомогою ложки. Далі, щоб не було розводів, процідіть суміш і знову відправте туди яйця для набуття більш насиченого бордового відтінку. Потім дістаньте їх і дочекайтеся повного висихання.
Блискучі крашанки: як пофарбувати яйця у вині
Вам знадобляться: курячі або перепелині яйця, солодке червоне вино. Це не найпопулярніший, але дуже цікавий, простий і оригінальний спосіб пофарбувати яйця на Великдень. Вони набувають глибокого синього кольору з космічним мерехтінням. Покладіть у каструлю яйця і залийте їх вином так, щоб вони були повністю покриті. Поставте ємність на вогонь і варіть яйця у вині до їхньої повної готовності. Далі потрібно зняти каструлю з плити та залишити яйця у вині ще на ніч. За цей тривалий час вони набудуть глибшого кольору, а ще покриються дрібними мерехтливими кристалами.
Небесна блакить: фарбуємо яйця синьою капустою
Вам знадобляться: білі яйця, синя капуста і вода. Подрібніть синю капусту за допомогою шатківниці, щоб вона якомога більше пустила соку. Помістіть її в каструлю разом із яйцями та залийте водою. Проваріть в окропі близько 10 хв до їхньої готовності. Далі вийміть яйця за допомогою ложки та процідіть вміст каструлі. Капусту можна викинути, а ось яйця потрібно помістити в рідину повторно, щоб їхній синій відтінок став ще більш насиченим.
Раніше ми писали: Екосвідомий Великдень: як відзначити свято екологічно