Родичі гарбузові: в чому різниця між кабачком та цукіні
Що кабачок, що цукіні відносяться до сімейства гарбузових. Але вони дозрівають раніше, аніж сам гарбуз. Однак у цих братів є стільки ж спільних рис, скільки і відмінностей.
Цукіні – це овоч, який був завезений до України з Італії. Тому на наших столах він почав з’являтися набагато пізніше за кабачок. Через деякі особливості, у багатьох рецептах використовують саме цукіні.
Чим же цукіні відрізняється від кабачка, з’ясуємо далі.
Зовнішній вигляд
Цукіні росте у вигляді куща, тоді як стебла кабачка лежать на землі. Листя та шкірка цукіні мають яскравий зелений відтінок, іноді з візерунками. М’якоть цукіні ніжніша і м’якша всередині.
Вибагливість при вирощуванні
Цукіні потребує вологи та сонця, тоді як кабачок добре переносить коливання температури. Крім того, цукіні вимагає частого прополювання, тоді як під широким листям кабачка бур’янам не так легко проростати. На відміну від менш вибагливого кабачка, цукіні дозріває швидше.
Приготування
Цікаво, але цукіні можна їсти навіть сирим. Його шкірка значно ніжніша, ніж здається на вигляд, тому її можна не знімати. Кабачки краще смакують у тушкованому або смаженому вигляді, тоді як цукіні достатньо 5 хвилин термічної обробки.
Здоров’я і користь
Кабачки містять вітамін С, фолієву кислоту, калій і каротин. Цей овоч сприяє виведенню шкідливих речовин з організму і покращує функцію печінки. Завдяки низькій калорійності – всього 27 ккал – кабачок став популярним серед тих, хто прагне схуднути. Цукіні, до того ж, має ще менше калорій – лише 16. І що цікаво, цукіні містить більше каротину, ніж морква, що варто врахувати!