• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    Що треба і не можна робити на свято Маковія 

    1 серпня в Україні відзначається свято Маковія, відомого у народі як Медовий Спас, або перший Спас. Також цього дня починається Успенський піст, встановлений на честь дня Успіння Богородиці, і який триватиме до 14 серпня.

    Маковія – це народна назва свята, що в церковному календарі відзначається як День вшанування пам’яті сімох мучеників Маккавеєвих. Своє спільне ім’я мученики отримали від слова “маккавет”, яке з івриту перекладається як “молот”. Юда Маккавей був одним з головних лідерів повстання проти язичництва в часи еллінізації юдейського народу і повів за собою людей, які чинили спротив.

    Сім святих мучеників Маккавейських за відмову порушити Закон Божий були страчені за наказом сирійського царя Антіоха Епіфана. Їх мученицька смерть є важливою частиною історії Макавейського повстання та святкується у православній та католицькій церквах.

    У Церкві зазначають, ім’я мучеників Маккавеєвих лише фонетично подібне до народної назви свята Маковія (Маковея), тобто “віяти мак”. Проте традиційно голівку маку додавали до букетів "маковійчиків" з запашних домашніх та лугових квітів: чебрецю, чорнобривців, настурції, м’яти, волошки, полину, буркуну, звіробою, безсмертника та інших трав. Згідно з народною традицією крім коробочок дозрілого в такому букеті бути 17 трав і квітів. Маковійчики освячували у цей день у церкві разом з медом нового врожаю, який вважався символом багатства і процвітання, фруктами та ягодами, які вже дозріли до цього часу, хлібом та пісною випічкою.

    Фото: pixabay.com

    Проте деякі продукти цього дня заборонено нести до церкви. На Маковія не можна святити в церкві алкогольні напої (як горілку, так і вино), скоромну їжу (м’ясні продукти, молочні, яйця, рибу, сало), матеріальні цінності (прикраси, гроші), консервацію, екзотичні та несезонні фрукти.

    Крім того, на Медовий Спас є й інші заборони, на дотриманні яких наполягають як православна церква, так і народні традиції. Зокрема на Маковія, як і на будь-яке велике церковне свято, не можна:

    • сваритися і злитися;
    • ображати інших або допускати образи на свою адресу;
    • лихословити;
    • прибирати в будинку;
    • вишивати, шити, в’язати;
    • займатись важкою фізичною справою,
    • влаштовувати гучні застілля;
    • вживати спиртне.

    Також 1 серпня починається Успенський піст, який вважався найприємнішим і найлегшим, тому що основу пісного столу становлять молода картопля, гриби, і в цю пору дозрівають овочі та фрукти.

    Фото: pixabay.com

    Згідно з церковним статутом, у дні Успенського посту суворість трапези така ж, як і у Великий піст, тобто з раціону виключаються м’ясні, молочні продукти і яйця, а риба дозволяється тільки у свято Преображення (6 серпня).

    Згідно з деякими монастирськими статутами пропонується:

    • по понеділках, середах та п’ятницях — вживання лише невареної (сухої) їжі;
    • по вівторках та четвергах — варена (гаряча) їжа без олії;
    • по суботах та неділях допускаються вживання гарячої їжі з олію і вином.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram