Що треба і не можна робити на свято Маковія
1 серпня в Україні відзначається свято Маковія, відомого у народі як Медовий Спас, або перший Спас. Також цього дня починається Успенський піст, встановлений на честь дня Успіння Богородиці, і який триватиме до 14 серпня.
Маковія – це народна назва свята, що в церковному календарі відзначається як День вшанування пам’яті сімох мучеників Маккавеєвих. Своє спільне ім’я мученики отримали від слова “маккавет”, яке з івриту перекладається як “молот”. Юда Маккавей був одним з головних лідерів повстання проти язичництва в часи еллінізації юдейського народу і повів за собою людей, які чинили спротив.
Сім святих мучеників Маккавейських за відмову порушити Закон Божий були страчені за наказом сирійського царя Антіоха Епіфана. Їх мученицька смерть є важливою частиною історії Макавейського повстання та святкується у православній та католицькій церквах.
У Церкві зазначають, ім’я мучеників Маккавеєвих лише фонетично подібне до народної назви свята Маковія (Маковея), тобто “віяти мак”. Проте традиційно голівку маку додавали до букетів "маковійчиків" з запашних домашніх та лугових квітів: чебрецю, чорнобривців, настурції, м’яти, волошки, полину, буркуну, звіробою, безсмертника та інших трав. Згідно з народною традицією крім коробочок дозрілого в такому букеті бути 17 трав і квітів. Маковійчики освячували у цей день у церкві разом з медом нового врожаю, який вважався символом багатства і процвітання, фруктами та ягодами, які вже дозріли до цього часу, хлібом та пісною випічкою.

Проте деякі продукти цього дня заборонено нести до церкви. На Маковія не можна святити в церкві алкогольні напої (як горілку, так і вино), скоромну їжу (м’ясні продукти, молочні, яйця, рибу, сало), матеріальні цінності (прикраси, гроші), консервацію, екзотичні та несезонні фрукти.
Крім того, на Медовий Спас є й інші заборони, на дотриманні яких наполягають як православна церква, так і народні традиції. Зокрема на Маковія, як і на будь-яке велике церковне свято, не можна:
- сваритися і злитися;
- ображати інших або допускати образи на свою адресу;
- лихословити;
- прибирати в будинку;
- вишивати, шити, в’язати;
- займатись важкою фізичною справою,
- влаштовувати гучні застілля;
- вживати спиртне.
Також 1 серпня починається Успенський піст, який вважався найприємнішим і найлегшим, тому що основу пісного столу становлять молода картопля, гриби, і в цю пору дозрівають овочі та фрукти.

Згідно з церковним статутом, у дні Успенського посту суворість трапези така ж, як і у Великий піст, тобто з раціону виключаються м’ясні, молочні продукти і яйця, а риба дозволяється тільки у свято Преображення (6 серпня).
Згідно з деякими монастирськими статутами пропонується:
- по понеділках, середах та п’ятницях — вживання лише невареної (сухої) їжі;
- по вівторках та четвергах — варена (гаряча) їжа без олії;
- по суботах та неділях допускаються вживання гарячої їжі з олію і вином.