Смачна традиція Німеччини: різдвяний штолен. Простий рецепт до святкового столу кам’янчан
Важко не помітити, як останнім часом штолен набуває популярності в святковому меню українських сімей. Він ідеально підійде до різдвяного посту, оскільки в нашому рецепті він бездріжджовий.
Насичений смак цій випічці надає величезна кількість родзинок, цукатів, горіхів, маку, марципану або інших сухофруктів, вимочених в ароматному алкоголі.
Рекомендуємо зупинитись на цукатах (50 г), родзинках (50 г) і в’яленій вишні (50 г). Замочувати у коньяку або ромі на 20-30 хвилин.
Наступним кроком злийте зайву рідину.
Для замішування тіста змішайте разом:
• мигдальне борошно (50 г),
• пшеничне борошно (300 г),
• цукор (150 г),
• сіль (щіпка),
• ванільний цукор (1 ч.л.),
• розпушувач тіста (1 ч.л.) і мелений кардамон (0,5 ч.л.).
Перемішуючи, формуємо однорідну масу.
Додайте до тіста:
• яйця (1 шт.),
• сир (150 г),
• сік половинки апельсину,
• підтанувше вершкове масло (100 г),
• заздалегідь замочені цукати і сухофрукти.
Головним секретом тіста цієї випічки варто вважати натерту цедру апельсину, яку замішують до загальної маси безпосередньо перед випіканням.
У розігріту до 180 градусів духовку кладемо сформовану буханку на 40 хвилин, а в цей час приготуємо сироп для штолену.
Змішаємо у невеличкій каструлі:
• 100 г цукрової пудри,
• 150 мл води,
• додамо 3 зірочки бадьяна.
Чекаємо поки закипить – і варимо так 10 хвилин.
Наш готовий штолен пропитуємо сиропом і присипаємо залишками цукрової пудри.
Смачного Різдва!