Соковитий м’ясний пиріг: рецепт, який оцінять усі
Найвдаліший соковитий м’ясний пиріг робиться дуже швидко, і тісто тут просто дивовижне, універсальне, що підходить до будь-якої начинки.
Інгредієнти для тіста:
- борошно – 550 г;
- вершкове масло – 200 г;
- розпушувач – 10 г;
- сіль – щіпка;
- цукор – 1 ч. л.;
- кефір – 120 мл;
- майонез (можна замінити сметаною) – 120 г.
Інгредієнти для начинки:
- м’ясний фарш – 500 г;
- картопля – 250 г (1 шт. велика);
- цибуля – 300 г;
- Сіль, перець, копчена паприка, зіра – за смаком;
- 1 жовток + 1 ст. л. молока – для змащення;
- 1 ч. л. кунжуту – для посипки.
Готуємо:
Масло злегка підморожуємо, додаємо до борошна і робимо крихту. До готової крихти додаємо розпушувач, сіль, цукор і ретельно все перемішуємо. Якщо тісто замішується важко, можна додати ще трохи кефіру або майонезу. Якщо, навпаки, здається надмірно м’яким, просто підсипте трохи борошна.
Вливаємо кефір і додаємо майонез. Замішуємо щільне тісто. Довго вимішувати його не потрібно, як тільки воно злиплося в єдину кулю – готово. Прибираємо тісто в холодильник на годину.
Картоплю ріжемо дрібними кубиками, додаємо до фаршу. Цибулю теж ріжемо дрібно і додаємо в загальну масу.
Солимо, перчимо, додаємо спеції на свій смак. Якщо дозволяє час, дайте фаршу постояти годинку – він промаринується, стане ще соковитішим і ароматним.
Тісто ділимо на дві нерівні частини. З більшої частини розкачуємо низ пирога. Цей пиріг бажано робити в формі, але можна і без неї. Кладемо пласт в форму, вирівнюю бортики.
Викладаємо начинку, розділимо її рівномірно.
З другої частини тіста розкачуємо трохи тонший пласт — закриваємо ним пиріг. Защипуємо краї. Робимо зверху наколи виделкою по всій поверхні пирога. Зверху змащуємо пиріг жовтком.
Тепер малюємо візерунок з допомогою тієї ж вилки, трохи присипаємо кунжутом. Ставимо пиріг випікатися в розігріту духовку при 180 °C на 50 хвилин.
Смачного!
Раніше ми писали: Легкий рецепт улюбленого десерту: тертий пиріг з варенням