Традиційний український хрусткий десерт – вергуни
Традиційна бездріжджова випічка отримала назву вергуни або хрустки – через свою структуру і неймовірний смак. Вперше рецепт цього десерту згадується у кулінарному збірнику “Практична кухня” невістки Івана Франка Ольги. Традиційно тісто різали ромбами, всередині робили надріз і завертали всередину надрізу. Приготуємо?
Інгредієнти:
- сметана – 150 мл;
- йогурт або кефір – 150 мл;
- масло – 25 г;
- яйце – 1 шт.;
- цукор – 50 г;
- ванільний цукор – 1 пакетик;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- борошно – 350-400 г;
- олія для смаження – 0,5 л;
- цукрова пудра для посипання.
Покроковий рецепт
- Яйце збити з цукром. До просіяного борошнавливати сметану, кефір, розтоплене масло та збиті яйця. Замісити тісто та лишити на 30 хв.
- Тісто тонко розкачати та нарізати на смужки. Посередині кожної зробити невеликий розріз і просунути у цей розріз один кінець тіста.
- У розігріту олію вкидати вергуни, обертати, обсмажити до золотистої скоринки.
- Готові хрустки присипати цукровою пудрою.
Смачного!