• UA
  • RU
  • В бібліотеці Кам’янського показали як святкували Святвечір наші предки

    6 січня в Юнацькому відділу Центральної міської бібліотеки Кам’янського за участю фольклорного гурту “Українська мрія” відбувся перфоманс "Відтворення родинного Святвечора напередодні Різдва".

    Учасники гурта з дотриманням всіх особливостей відтворили процес приготування та святкування Святвечора в українській родині начебто перенесли присутніх у далеке минуле.

    На столі застеленому справжньою старовинною святковою скатертиною були виставлений 12 традиційних пісних страв: вареники, оселедець, пісні голубці з зерна, вінегрет, гриби, пісний борщ, квашена капуста, пампушки, пиріжки, кутю, узвар та інші.

    Художній керівник гурту "Українська мрія" Валентина Танасийчук поділилась з гостями заходу цікавою інформацією, щодо традицій цього свята. Наприклад, наші предки на стіл на кожен кут під скатертину клали по зубчику часнику, А кутю і Дідуха ставили під іконостас. Святкові трави готувались у печі, яку попередньо білили, вимазували глиною та чепурили.

    Перед вечерею всі члени родини повинні були напитись святої водички, а натерти мак у макітрі для святкового столу міг тільки господар. Різдвяний стіл називали раєм, бо вважалось, що цього вечора до господи могли завітати душі померлих предків. Саме тому у деяких українських селах, після святкової вечері стіл не прибирали, бо вважалось, що духи предків можуть поласувати стравами, коли всі члена родини лягали спати.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити