Види обсмажки кави: яку краще обрати для домашнього приготування
Перед тим як кава потрапить у домівки та кав’ярні, вона проходить процес обсмаження. Від нього залежить якою вона буде на смак та загалом її подальші властивості. У цьому матеріалі пояснимо, чим всі види відрізняються і яку краще обрати для домашнього приготування.
Обсмаження кави – для чого?
Один з найважливіших етапів у виробництві – обсмаження. Це коли кавові зерна піддаються термічній обробці, під час якої відбувається купа хімічних та фізичних реакцій, зокрема карамелізація і реакція Майяра, які своєю чергою призводять до зміни кольору зерна, втрати вологи, збільшення його об’єму та зрештою – утворення смако-ароматичних сполук. Звучить складно, але до всього цього додається важлива роль температури при якій обсмажують і часобсмаження.
Види обсмаження
- Світла обсмажка – зерна мають відповідний світло-коричневий колір, є сухими та матовими. Такий вид застосовують при виробництві якісної арабіки. Така кава може мати більш яскравий букет смаку, в тому числі – вищу кислотність, ніж при середній обсмажці. Експерти кажуть, що саме цей вид останнім часом набуває більшу популярність у світі.
- Середня обсмажка – середньо-коричневий колір без олії на поверхні зерен. Кава такої обсмажки вже солодша, кислотність у ній збалансованіша, а тіло – щільніше. Зазвичай таку обсмажку використовують для приготування напоїв на еспресо машині. Тому знайте, що наступного разу замовляючи напій у кав’ярнях, для вас використовуватимуть каву середньої обсмажки.
- Темна обсмажка – зерна мають темно-коричневий колір з блискучою масляною плівкою на поверхні. Приготовлена з них кава відрізняється щільним тілом та низькою кислотністю з насиченим гіркувато-солодким смаком. Зазвичай кава темної обсмажки має простий та зрозумілий “профіль смаку”, наприклад горіхи, шоколад, карамель, палений цукор. Таку каву тут п’ють швидко, іноді – за барною стійкою або на вуличній терасі.
Що обрати для домашнього заварювання?
Якщо вдома є кавова машина або подрюбнювач для кавових зерен – обирайте середню або темну обсмажку. За мінімальну кількість часу у вас вийде приготувати насичену каву з вираженим смаком.