![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/06/istockphoto-1348220700-612x612-1.jpg)
Види обсмажки кави: яку краще обрати для домашнього приготування
Перед тим як кава потрапить у домівки та кав’ярні, вона проходить процес обсмаження. Від нього залежить якою вона буде на смак та загалом її подальші властивості. У цьому матеріалі пояснимо, чим всі види відрізняються і яку краще обрати для домашнього приготування.
Обсмаження кави – для чого?
![Фото: iStock](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/06/istockphoto-1349239413-612x612-1.jpg)
Один з найважливіших етапів у виробництві – обсмаження. Це коли кавові зерна піддаються термічній обробці, під час якої відбувається купа хімічних та фізичних реакцій, зокрема карамелізація і реакція Майяра, які своєю чергою призводять до зміни кольору зерна, втрати вологи, збільшення його об’єму та зрештою – утворення смако-ароматичних сполук. Звучить складно, але до всього цього додається важлива роль температури при якій обсмажують і часобсмаження.
Види обсмаження
![Фото: iStock](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/06/istockphoto-1467739359-612x612-1.jpg)
- Світла обсмажка – зерна мають відповідний світло-коричневий колір, є сухими та матовими. Такий вид застосовують при виробництві якісної арабіки. Така кава може мати більш яскравий букет смаку, в тому числі – вищу кислотність, ніж при середній обсмажці. Експерти кажуть, що саме цей вид останнім часом набуває більшу популярність у світі.
- Середня обсмажка – середньо-коричневий колір без олії на поверхні зерен. Кава такої обсмажки вже солодша, кислотність у ній збалансованіша, а тіло – щільніше. Зазвичай таку обсмажку використовують для приготування напоїв на еспресо машині. Тому знайте, що наступного разу замовляючи напій у кав’ярнях, для вас використовуватимуть каву середньої обсмажки.
- Темна обсмажка – зерна мають темно-коричневий колір з блискучою масляною плівкою на поверхні. Приготовлена з них кава відрізняється щільним тілом та низькою кислотністю з насиченим гіркувато-солодким смаком. Зазвичай кава темної обсмажки має простий та зрозумілий “профіль смаку”, наприклад горіхи, шоколад, карамель, палений цукор. Таку каву тут п’ють швидко, іноді – за барною стійкою або на вуличній терасі.
Що обрати для домашнього заварювання?
Якщо вдома є кавова машина або подрюбнювач для кавових зерен – обирайте середню або темну обсмажку. За мінімальну кількість часу у вас вийде приготувати насичену каву з вираженим смаком.
Це може вас зацікавити
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/06/pidvodna-fauna-i-flora_nabir-800x800-1-e1719308159350-768x489.jpg)
Увага до проблем морської фауни: Укрпошта випустила нові марки
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/06/449130020_836701548556757_5093406227361071197_n-768x512.jpg)
У Дніпрі блогер «зливав» ворогу локації ЗСУ і записував відео на підтримку окупантів
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/06/photo_5461135364967227014_y-768x512.jpg)
Міський голова Андрій Білоусов разом з представниками ГО «Бджола» передали сьогодні черговий позашляховик нашим захисникам з Кам‘янського
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/06/odruzhennya-768x346.jpg)
Перші в світі: три пари уклали шлюб онлайн за допомогою «Дії»
![](https://mis.dp.ua/wp-content/uploads/2024/06/akpravilnovibratiprotitumannifaridlavasogoavtomobila-1-768x511.jpg)