• UA
  • RU
  • Види обсмажки кави: яку краще обрати для домашнього приготування

    23 Червня, 2024 |

    Перед тим як кава потрапить у домівки та кав’ярні, вона проходить процес обсмаження. Від нього залежить якою вона буде на смак та загалом її подальші властивості. У цьому матеріалі пояснимо, чим всі види відрізняються і яку краще обрати для домашнього приготування.

    Обсмаження кави – для чого?

    Фото: iStock
    Фото: iStock

    Один з найважливіших етапів у виробництві – обсмаження. Це коли кавові зерна піддаються термічній обробці, під час якої відбувається купа хімічних та фізичних реакцій, зокрема карамелізація і реакція Майяра, які своєю чергою призводять до зміни кольору зерна, втрати вологи, збільшення його об’єму та зрештою – утворення смако-ароматичних сполук. Звучить складно, але до всього цього додається важлива роль температури при якій обсмажують і часобсмаження.

    Види обсмаження

    Фото: iStock
    Фото: iStock
    • Світла обсмажка – зерна мають відповідний світло-коричневий колір, є сухими та матовими. Такий вид застосовують при виробництві якісної арабіки. Така кава може мати більш яскравий букет смаку, в тому числі – вищу кислотність, ніж при середній обсмажці. Експерти кажуть, що саме цей вид останнім часом набуває більшу популярність у світі.
    • Середня обсмажка – середньо-коричневий колір без олії на поверхні зерен. Кава такої обсмажки вже солодша, кислотність у ній збалансованіша, а тіло – щільніше. Зазвичай таку обсмажку використовують для приготування напоїв на еспресо машині. Тому знайте, що наступного разу замовляючи напій у кав’ярнях, для вас використовуватимуть каву середньої обсмажки.
    • Темна обсмажка – зерна мають темно-коричневий колір з блискучою масляною плівкою на поверхні. Приготовлена з них кава відрізняється щільним тілом та низькою кислотністю з насиченим гіркувато-солодким смаком. Зазвичай кава темної обсмажки має простий та зрозумілий “профіль смаку”, наприклад горіхи, шоколад, карамель, палений цукор. Таку каву тут п’ють швидко, іноді – за барною стійкою або на вуличній терасі.

    Що обрати для домашнього заварювання?

    Якщо вдома є кавова машина або подрюбнювач для кавових зерен – обирайте середню або темну обсмажку. За мінімальну кількість часу у вас вийде приготувати насичену каву з вираженим смаком.

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Увага до проблем морської фауни: Укрпошта випустила нові марки

    У 2024 році підводний світ Чорного моря став темою нового поштового випуску України в рамках...

    У Дніпрі блогер «зливав» ворогу локації ЗСУ і записував відео на підтримку окупантів

    Служба безпеки України в Дніпрі затримала прихильника рашизму, який передавав до Росії геолокації ЗСУ та...

    Міський голова Андрій Білоусов разом з представниками ГО «Бджола» передали сьогодні черговий позашляховик нашим захисникам з Кам‘янського

    Військові звернулись з відповідним проханням до ГО «Патріот-2015». Авто допомагатиме виконувати бойові завдання військовим, які...

    Перші в світі: три пари уклали шлюб онлайн за допомогою «Дії»

    Цими вихідними три пари уклали офіційний шлюб по відеозвʼязку. Першим подружжям стали активіст, військовий, народний...

    Як правильно вибрати протитуманні фари для вашого автомобіля?

    Правильний вибір протитуманних фар для автомобіля є важливим кроком у покращенні безпеки та зручності водіння,...