Яйця і м’ясо за 1000 гривень: як Кам’янське готується до Великодня
На носі – Великдень. Вже втретє це велике свято Україна відзначатиме в умовах війни, під звуки церковних дзвонів і сигналів повітряних тривог. Додається до цього і ускладнення фінансового планування святкового столу.
За даними інституту аграрної економіки України, саме через війну, матеріальні складнощі вітчизняної економіки і українських родин, скорочення виробництва, здорожчання енергоносіїв, традиційні до свята продукти помітно зросли у вартості. Зокрема, цього року вартість великоднього кошику збільшилась приблизно на 20%.
Та своїми традиціями українці не поступаються, а потроху починають готуватися до свята. Ми розпочали підготовку вилазкою на міський центральний ринок, щоб дізнатися у скільки обійдеться Великодній кошик кам’янчанам і чи дійсно ціни вдарять по гаманцям.
Розпочали ми свій шлях із яєць. Середня вартість 20-25 гривень. Продавці розповідають, до Великодня ціни зростуть приблизно на 5 гривень і лише на курячі яйця та олію.
Покупці ж говорять, беруть яйця аби поїсти зараз, про Великдень ще не думали і поділились порадами, як правильно зберігати курячі яйця.
Далі ми перейшли до головної страви Великодня – Пасок.
На ринку ще нема готових, але ми порахували вартість основних компонентів, якщо пекти вдома.
Кілограм цукру, як і родзинки вам обійдуться в середньому у 30 гривень, олія – від 70 гривень, а дріжджі – 12 гривень і сама форма для випічки – від 4 гривень за маленьку.
Продавчині запевняють, вартість борошна залишиться без змін.
Наступними ми дізналися вартість овочів, адже який Великдень без салату.
І найголовніший атрибут – це м’ясо. В м’ясному павільйоні людей не багато, і продавчиня Ольга говорить, що люди вже не святкують Великдень, як раніше.
Загалом вартість великоднього кошику виходить близько 1000 гривень. Це ми рахували по середній вартості товарів і для родини в 2-3 людини.