Закарпатський гуляш угорського походження: як приготувати традиційний бограч в домашніх умовах

17 Квітня, 2024 |

Бограч є національною першою стравою угорської кухні. Але так, як на західній українці угорське населення асимілювало з українцями, страва стала невід’ємною частиною закарпатської кухні.

У перекладі бограч означає “страва, приготована в казані”, тому багаття – найкраща стихія для цього різновиду гуляшу. Готували бограч пастухи в польових умовах з різного виду м’яса, яке було під рукою. Але найбільш традиційним для класичного рецепту бограчу є яловичина. Та сьогодні ми вам розкажемо як приготувати традиційний закарпатський гуляш без дрів і багаття, а у звичайних домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичини;
  • 300 г бекону;
  • 300 г цибулі
  • 3 ст. л. паприки (можна взяти копчену паприку);
  • 600 г картоплі;
  • 200 г болгарського перцю;
  • 200 г помідорів
  • 2 морки;
  • зелень петрушки і кропу
  • ½ стручка гострого перцю;
  • сіль за смаком;
  • 2 маленьких голівки часнику.

Етапи приготування:

Поріжте бекон тонкими скибочками. Покладіть в горщик з товстим дном, додайте 2 ст. л. рослинної олії і розтопіть на повільному вогні протягом 12-15 хвилин, постійно перемішуючи. Додайте дрібно нарізану цибулю і обсмажте до золотистого кольору, ретельно помішуючи. Важливо простежити, щоб цибуля не пригоріла. Додайте моркву, натерту на великій тертці. Томіть 2-3 хвилини. Закиньте паприку. Це дуже відповідальний етап приготування. Ретельно перемішуйте, поки вся паприка рівномірно не розподілиться і не вбере весь жир.

Додайте в горщик м’ясо, дрібно нарізані часник і гіркий перець. Залийте водою таким чином, щоб рідина покрила м’ясо. Доведіть до кипіння і поставте на повільний вогонь. Залиште тушкуватися на 1,5 години.

Тим часом наріжте картоплю, помідори і перець. Подрібніть зелень. Коли м’ясу залишиться тушкуватися пів години, додайте трішки солі.

До майже готового м’яса додайте порізані овочі, а останнім штрихом ще й зелені. Суп-бограч має вийти доволі густим.

Смачного!

Раніше ми писали: Десерт, що зачаровує: лимонний мус у незвичайній подачі

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Душив, а потім викинув приятельку з балкону 11 поверху: у Дніпрі затримано вбивцю

Увечері 21 липня до поліції надійшов виклик з  повідомленням, що біля багатоповерхівки на вулиці Антоновича...

В Музеї історії міста Кам’янське відбулася публічна розмова «Як мене (не) колонізували»

25 липня в Музеї історії міста Кам’янське відбулася публічна розмова «Як мене (не) колонізували» у...

Шоколадно-горіхова насолода: готуємо арахісове морозиво вдома

Поживне і корисне, до того ж легко готується! Це все про домашнє шоколадно-горіхове морозиво. Ділимось...

Портфель безпеки для наших героїв

ГО “Бджола” передала саперам 302-ї зенітно-ракетної бригади, які боронять землю на Харківщині професійний рюкзак з...

Який день став найспекотнішим на планеті за всю історію спостережень?

Минула неділя, 21 липня 2024 року, стала найспекотнішим днем на Землі за всю історію спостережень....