• UA
  • RU
  • Закарпатський гуляш угорського походження: як приготувати традиційний бограч в домашніх умовах

    17 Квітня, 2024

    Бограч є національною першою стравою угорської кухні. Але так, як на західній українці угорське населення асимілювало з українцями, страва стала невід’ємною частиною закарпатської кухні.

    У перекладі бограч означає “страва, приготована в казані”, тому багаття – найкраща стихія для цього різновиду гуляшу. Готували бограч пастухи в польових умовах з різного виду м’яса, яке було під рукою. Але найбільш традиційним для класичного рецепту бограчу є яловичина. Та сьогодні ми вам розкажемо як приготувати традиційний закарпатський гуляш без дрів і багаття, а у звичайних домашніх умовах.

    Інгредієнти:

    • 1 кг яловичини;
    • 300 г бекону;
    • 300 г цибулі
    • 3 ст. л. паприки (можна взяти копчену паприку);
    • 600 г картоплі;
    • 200 г болгарського перцю;
    • 200 г помідорів
    • 2 морки;
    • зелень петрушки і кропу
    • ½ стручка гострого перцю;
    • сіль за смаком;
    • 2 маленьких голівки часнику.

    Етапи приготування:

    Поріжте бекон тонкими скибочками. Покладіть в горщик з товстим дном, додайте 2 ст. л. рослинної олії і розтопіть на повільному вогні протягом 12-15 хвилин, постійно перемішуючи. Додайте дрібно нарізану цибулю і обсмажте до золотистого кольору, ретельно помішуючи. Важливо простежити, щоб цибуля не пригоріла. Додайте моркву, натерту на великій тертці. Томіть 2-3 хвилини. Закиньте паприку. Це дуже відповідальний етап приготування. Ретельно перемішуйте, поки вся паприка рівномірно не розподілиться і не вбере весь жир.

    Додайте в горщик м’ясо, дрібно нарізані часник і гіркий перець. Залийте водою таким чином, щоб рідина покрила м’ясо. Доведіть до кипіння і поставте на повільний вогонь. Залиште тушкуватися на 1,5 години.

    Тим часом наріжте картоплю, помідори і перець. Подрібніть зелень. Коли м’ясу залишиться тушкуватися пів години, додайте трішки солі.

    До майже готового м’яса додайте порізані овочі, а останнім штрихом ще й зелені. Суп-бограч має вийти доволі густим.

    Смачного!

    Раніше ми писали: Десерт, що зачаровує: лимонний мус у незвичайній подачі

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Класика, яка об’єднує покоління: роман Джейн Остін у літературному клубі «Світогляд»

    У юнацькому відділі Міської публічної бібліотеки імені Т. Г. Шевченка відбулося чергове засідання літературного клубу...

    17 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    17 травня в Україні День пульмонолога. Віряни вшановують пам’ять апостола Андроника і святої Юнії. Іменини...

    21 травня у Кам’янському продовжуться стабілізаційні відключення світла

    Національна енергетична компанія «Укренерго» повідомляє, що протягом 21 травня по всій території України для промислових...

    Торт без випічки «Хвилинка»: готується дуже легко з простих інгредієнтів

    Шоколадний торт зі сметанним кремом “Хвилинка” без випічки за 15 хвилин! Дуже смачний, простий та...

    Кам’янчанка через ревнощі зарізала чоловіка

    У Кам’янському жінка під час сварки напала з ножем на свого співмешканця та вбила його....