• UA
  • RU
  • Без харчових отруєнь на свята: поради лікарів для кам’янчан

    10 Грудня, 2024 | Здоров'я |

    Святковий період — це час сімейних застіль і зустрічей із друзями. На святкових столах з’являється багато різноманітних страв, які часто зберігаються в холодильнику, незважаючи на можливі перебої з електропостачанням. Неправильне зберігання продуктів і готових страв може сприяти розвитку патогенних мікроорганізмів, що здатні викликати харчові отруєння.

    Минулого року в період різдвяних свят фахівці спостерігали збільшення кількості випадків захворювання на ГКІ (гострі кишкові інфекції): 6527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024-го року проти 5764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023-го року.

    Міська лікарня №9 рекомендує кам’янчанам дотримуватись правил зберігання продуктів від Центру громадського здоров’я, щоб уникнути отруєнь у святковий період.

    Найбільший ризик мають такі продукти:

    • сирі яйця;
    • непастеризоване молоко;
    • домашня консервація;
    • сирі м’ясо, риба та морепродукти;
    • м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
    • кондитерські вироби з кремом.

    ТОП-5 порад, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:

    1. Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя.
    2. Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
    3. Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
    4. Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
    5. Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.

    Що робити у разі отруєння

    Симптоми отруєння можуть включати нудоту, біль у животі, блювання та/або діарею. У деяких випадках можливий розвиток небезпечних ускладнень, таких як зневоднення, тривала лихоманка чи навіть порушення зору, які можуть потребувати госпіталізації.

    Якщо Ви або ваші рідні, особливо діти, відчуваєте ознаки харчового отруєння, негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути небезпечним!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити