Кам’янчанам нагадали про небезпеку трихінельозу
Трихінельоз – досить поширене паразитарне захворювання тварин. Особливо підступне воно тому, що може передаватись людям, спричиняючи тяжкі наслідки та призводячи навіть до летальних випадків. Про це нагадали в Кам’янській райдержадміністрації.
На трихінельоз хворіють не тільки домашні та дикі свині, а й м’ясоїдні тварини: лисиці, єноти, шакали, бобри, борсуки, щурі. Хвороба вражає і птахів, які харчуються трупами тварин.
Збудниками захворювання є трихінели, дорослі особини яких живуть у кишківнику тварин, а личинки – у м’язах. Личинки при потраплянні в організм уже протягом 2–7 днів здатні давати потомство. Через 15–20 днів личинки скручуються в спіральки, які упродовж 1–1,5 місяця починають капсулюватись, а далі утворюють вапняний панцир у тілі тварини. Живі личинки трихінел, підхоплені потоком лімфи, проникають у м’язи. Їх "улюблені" місця – м’язи язика, стравоходу, черевні, шийні, міжреберні.
Людина заражається трихінельозом при вживанні в їжу враженого м’яса. Слід пам’ятати, що соління, копчення, в’ялення, маринування м’яса не знищують личинку трихінели.
Перші ознаки захворювання на трихінельоз у людей з’являються на 4-6 день після зараження. Вираженість клінічних ознак залежить від числа личинок, отриманих людиною з продуктом. Визначають дві форми захворювання.
Легка форма – температура тіла 37,2-38°С, слабко виражені м’язові болі, невелика набряклість повік. Через 2-3 тижні температура раптово підіймається до 40°С, виникають сильні м’язові болі, набряк обличчя, головний біль, висип.
Важка форма починається з болю в животі, блювоти, проносу. Потім виникає сильний біль в потилиці, посилюються м’язові болі, температура підіймається до 41°С, може розвинутись набряк легенів, сердцева недостатність, ураження головного мозку, параліч, що в свою чергу може призвести до летального випадку.
Діагностика трихінельозу проводиться на основі клінічних ознак та лабораторних досліджень. Лікування спрямоване на знищення трихінели на будь-яких стадіях її розвитку.
Важливі заходи профілактики:
– м’ясо та м’ясні продукти слід купувати тільки в спеціалізованих магазинах, супермаркетах, ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль;
– необхідно споживати м’ясо добре провареним або просмаженим;
– потрібно дотримуватись правил гігієни при приготуваннї їжі.
При перших ознаках захворювання – негайно звертайтеся до лікаря по медичну допомогу.
Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram