Корисна для здоров’я шаурма: як приготувати у домашніх умовах
Ізраїльський кардіолог і кардіохірург Герман Гандельман поділився висновками про користь шаурми для здоров’я. Дослідження, проведені фахівцями, показали, що ця страва може допомогти знизити ризик розвитку таких захворювань, як рак простати, інфаркт, інсульт і діабет.
Герман Гандельман виділив важливу роль томатної пасти, яка є ключовим інгредієнтом шаурми. Вона багата лікопіном, який вважається відмінним засобом профілактики раку простати. За словами кардіолога, у чоловіків, які регулярно вживають страви з високим вмістом лікопіну, ризик розвитку раку передміхурової залози помітно знижується.
Корисним інградієнтом у шаурмі також є біле м’ясо, можна використовувати курятину або індичатину, що є джерелом білка, допомагає підтримувати нормальний рівень холестерину, кров’яного тиску, зміцнює імунітет. Серцево-судинна система тих, хто любить біле м’ясо, набагато здоровіша, ніж у споживачів “червоного”.
Навність у шаурмі свіжих овочів та зелені, які є важливим джерело клітковини та пектину. Зелень та овочі допомагають роботі кишківника, підтримують мікрофлору, звільняють від токсичних сполук, а це сприяє зниженню рівня холестерину і нормалізації ваги.
Найголовнішим правилом корисної шаурми являється відсутність покупних майонезів та соусів, які у своєму складі містять шкідливі консерванти. Замініть ці складові краще на томатну пасту, домашній майонез або сметану.
Пропонуємо вам рецепт корисної шаурми з курятиною
Інгредієнти:
- лаваш тонкий – 6-8 шт.;
- курка (будь-яка частина) – 300-400 г.;
- картопля – 800 г;
- помідори – 2 шт.;
- огірки – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- часник – 1 головка;
- сметана (від 20%) або грецький йогурт – 1 упаковка (300 -400 г);
- олія соняшникова нерафінована (за бажанням);
- перець чорний мелений, сіль – за смаком;
- зелень (сезонні овочі) – пучок.
Приготування:
- Змішати в глибокій ємності сметану, подрібнений часник, перець і сіль, перемішати і відставити в сторону.
- Курку нарізати невиличкими смужками, запікати в духовці 40 хвилин при 180°C (до готовності).
- Картоплю очистити, нарізати часточками, обсмажити до готовності, посипавши чорним перцем.
- Решту овочів нарізати кубиками, перемішати, заправити олією за бажанням і сіллю.
- Розстелити на столі лаваш, змастити його соусом, зверху викласти порцію картоплі. Далі – шар м’яса і овочів, змастити соусом. Згорнути лаваш конвертиком і загорнути повністю так, щоб він не порвався. Чисту сковороду поставити на плиту, викласти шаурму. Обсмажити з двох сторін по 1-2 хвилини до готовності.
Смачного!
Також пропонуємо вам легкий лафхак: як швидко приготувати гречку.