• UA
  • RU
  • Молода варена кукурудза: час насолоджуватися улюбленим смаком

    17 Липня, 2023 | Здоров'я |

    Варена кукурудза – одна з найулюбленіших літніх страв, смак якої нагадує нам дитинство. У цьому році на прилавках вже можна побачити качанчики молодої кукурудзи. Тож час готувати корисний і поживний продукт.

    Розповідаємо, скільки і як треба варити кукурудзу в каструлі, духовці та мультиварці/скороварці до ідеального стану. А ще поділимось одним секретним інгредієнтом, який зробить вашу страву солодкою і м’якою. Обирайте найкращий рецепт і смакуйте!

    Але спочатку треба обрати правильні качанчики.

    Яку кукурудзу вибирати?

    Вибирайте качани, які загорнуті в листя – це природна упаковка кукурудзи від пошкоджень, хвороби та псування. Листя повинні бути зеленими – це ознака, що вона свіжа.

    Зерна у кукурудзи повинні бути молочно-жовті за кольором, м’які на дотик. Намагайтеся брати качани однакові за розміром – щоб вони варилися рівномірно.

    А ось коли відібрали найкращі качани, починаємо готувати.

    Кукурудза в каструлі

    Налийте в каструлю воду, занурте качани так, щоб вода їх повністю покривала і ставте на вогонь. Після того як вода закипить, зменшіть вогонь і накрийте кришкою.

    Скільки варити кукурудзу

    Молочну – можна не варити, а опустити в киплячу воду на 5 хвилин.

    Молоду – від 10 до 30 хвилин.

    Зрілу – близько 40 хвилин.

    Стару – в середньому 2-3 години, але не більше 4 годин.

    Ще кілька порад

    Щоб прискорити процес приготування старої кукурудзи, можете заздалегідь замочити її у воді на 2-4 години. Зерна розм’якнуть і зваряться швидше.

    Ближче до закінчення варіння спробуйте страву: візьміть виделкою одне зернятко і скуштуйте. Якщо воно м’яке і соковите – кукурудза готова. Злийте воду, щільно закрийте каструлю кришкою і обгорніть рушником. Почекайте 10-15 хвилин. Це зробить кукурудзу ще ніжнішою на смак.

    Перед подачею змастіть її вершковим маслом і посипте сіллю за смаком.

    Кукурудза із мікрохвильовки

    Очистіть кукурудзу і замочіть в холодній воді на 1 годину. Потім покладіть її у поліетиленовий пакет, налийте туди ж 2 столові ложки чистої води кімнатної температури. Щільно зав’яжіть пакет і зробіть в ньому кілька маленьких дірочок для циркуляції пари. Поставте качани в миску, а її – у мікрохвильову піч. Готуйте 15 хвилин на максимальній потужності.

    Зварити кукурудзу в мікрохвильовці можна ще швидше:

    • вимийте качани, видаліть листя і волокна;
    • щільно обгорніть кукурудзу в паперовий рушник, змочений у воді, і покладіть на тарілку;
    • виберіть максимальну потужність і відправте злак в мікрохвильовку на 5 хвилин.

    Все! Кукурудза готова.

    Кукурудза в мультиварці

    Очистіть качани від волокон і листя, ретельно вимийте. Налийте воду в мультиварку до максимальної позначки, покладіть всередину кукурудзу. Якщо качани не поміщаються в чашу цілком, розріжте їх на частини.

    Виберіть режим високого тиску, поставте таймер на 15 хвилин. Після закінчення варіння дістаньте кукурудзу, дайте їй трохи обсохнути. Сіль і масло – за смаком.

    Кукурудза в скороварці

    Очистіть кукурудзу від усього зайвого і вимийте. Складіть качани (цілі або порізані) в чашу скороварки. Готуйте кукурудзу на максимальній потужності, якщо скороварка електрична, або на середній – якщо механічна. Час приготування – від 10 до 40 хвилин залежно від віку качанів.

    Їжте кукурудзу гарячою одразу ж після приготування, адже при охолодженні зернятка втрачають свою соковитість і твердіють.

    Кукурудза в духовці

    Глибоку форму для запікання змастіть вершковим маслом. Викладіть туди вимиту і очищену від листя і рилець кукурудзу. Налийте теплу кип’ячену воду так, щоб качани були на половину в ній. Накрийте форму фольгою.

    Поставте кукурудзу в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин, якщо злак молодий, і на 120 хвилин, якщо качани зрілі. Сіль додайте вже до готової страви.

    І наостанок розповімо про секретний прийом – варіння на молоці

    Є ще один хитрий прийом, при якому кукурудза стає солодкою і м’якою. Так кукурудзу можна варити дітям. Для цього способу зазвичай беруть зрілі або старі качани.

    Закип’ятіть воду і додайте туди молоко будь-якої жирності (3 частини молока на 1 частину води) і 100 г вершкового масла.

    Якщо у вас молоді качани, то вистачить 6-8 хвилин. Зрілу або кормову – до 30 хвилин.

    Смачного!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити