Не просто смачно, але і корисно: Всесвітній день смузі
Популярний напій чи справжній скарб з поживних речовин – це все про смузі. Напій, що складається з перемішаних разом рідкої основи, фруктів та овочів, є частиною щоденного споживання тисячі людей. Смузі люблять за простоту приготування, користь та зручність у тому, щоб взяти з собою на прогулянку чи на роботу. Один з таких любителів цього напою – Рей Мехта, канадський молекулярний токсиколог та експерт із питань здоров’я, у 2015 році проголосив Всесвітній день смузі з метою популяризації такої вітамінної знахідки.
Історія смузі
Смузі, як новинка, з’явився у США у 1930-х роках в книжці з рецептами для блендерів фірми Waring. Широкої популярності набув через 30 років – коли у штатах набувало популярності вегетаріанство. В УРСР також випускали смузі – лише під назвою "нектар з м’якоттю". Сама назва "смузі" походить від англіського "smooth" – у перекладі гладкий, рівний.
Чому цей напій корисний
В одній склянці можна поєднати користь молочних продуктів, фруктів, овочів та насіння разом. Тим паче, що овочі та фрукти – найголовніше джерело клітковини. Випити одне смузі набагато легше, аніж їсти добову норму ягід, зелені тощо. Тому, якщо вам потрібний швидкий шлях до вживання вітамінів без витрати купи часу – смузі точно підходить.
З чого можна приготувати смузі
Для смузі потріба рідка основа та фрукти, овочі в якості твердих складових:
- для основи – вода, молоко, йогурт тощо;
- фрукти, овочі, зелень, ягоди;
- також можна додати горіхи, насіння та корисні жири – як кокосова олія.
Для прикладу, пропонуємо три популярних рецепти смузі.
Зелений смузі
Інгредієнти:
- 100 мл – вода або кокосове молоко;
- 50 г – шпинат;
- 3 шт – гілочки м’яти;
- 1 шт – ківі;
- 0,5 шт – яблуко;
- 20 мл – сік лайма.
Подрібніть фрукти та зелень, додайте води та подрібніть за допомогою блендера. Рецепт смузі можуть змінюватись в залежності від вашої фантазії. Для кращого смаку, рекомендується щоб лише 20% смузі складали фрукти, щоб уникнути високого вмісту цукру, а в якості рідкої основи не слід використовувати солодкі напої.
Смузі з моркви та буряку
Інгредієнти:
- 100 мл – вода;
- 1 шт – невелика морква;
- 0,5 шт – буряк;
- 1 шт – стебло селери;
- 1 шт – яблуко;
- 1 шт – огірок;
- 1 шт – пучок петрушки;
- 0,5 ч.л. – подрібнений імбир.
Подрібніть все на невеликі шматки та за допомогою блендера зробіть смузі. Можна додати трішки цукру щоб підсолодити смак.
Фруктово-ягідний смузі
Інгредієнти:
- 100 г чорниці;
- 50 г малини;
- 1 банан;
- 100 мл яблучного соку.
Чорницю і малину ретельно вимийте, банан очистіть від шкірки і розріжте на декілька частин. Помістіть фрукти та ягоди в чашу блендера і залийте їх яблучним соком.