• UA
  • RU
  • Не просто смачно, але і корисно: Всесвітній день смузі

    Популярний напій чи справжній скарб з поживних речовин – це все про смузі. Напій, що складається з перемішаних разом рідкої основи, фруктів та овочів, є частиною щоденного споживання тисячі людей.  Смузі люблять за простоту приготування, користь та зручність у тому, щоб взяти з собою на прогулянку чи на роботу. Один з таких любителів цього напою – Рей Мехта, канадський молекулярний токсиколог та експерт із питань здоров’я, у 2015 році проголосив Всесвітній день смузі з метою популяризації такої вітамінної знахідки.

    Історія смузі

    Смузі, як новинка, з’явився у США у 1930-х роках в книжці з рецептами для блендерів фірми Waring. Широкої популярності набув через 30 років – коли у штатах набувало популярності вегетаріанство. В УРСР також випускали смузі – лише під назвою "нектар з м’якоттю".  Сама назва "смузі" походить від англіського "smooth" – у перекладі гладкий, рівний.

    Чому цей напій корисний

    В одній склянці можна поєднати користь молочних продуктів, фруктів, овочів та насіння разом. Тим паче, що овочі та фрукти – найголовніше джерело клітковини. Випити одне смузі набагато легше, аніж їсти добову норму ягід, зелені тощо. Тому, якщо вам потрібний швидкий шлях до вживання вітамінів без витрати купи часу – смузі точно підходить.

    Всесвітній день смузі. Фото: з мережі.
    Всесвітній день смузі. Фото: з мережі.

    З чого можна приготувати смузі

    Для смузі потріба рідка основа та фрукти, овочі в якості твердих складових:

    • для основи – вода, молоко, йогурт тощо;
    • фрукти, овочі, зелень, ягоди;
    • також можна додати горіхи, насіння та корисні жири – як кокосова олія.

    Для прикладу, пропонуємо три популярних рецепти смузі.

    Зелений смузі

    Інгредієнти:

    • 100 мл – вода або кокосове молоко;
    • 50 г – шпинат;
    • 3 шт – гілочки м’яти;
    • 1 шт – ківі;
    • 0,5 шт – яблуко;
    • 20 мл – сік лайма.

    Подрібніть фрукти та зелень, додайте води та подрібніть за допомогою блендера. Рецепт смузі можуть змінюватись в залежності від вашої фантазії. Для кращого смаку, рекомендується щоб лише 20% смузі складали фрукти, щоб уникнути високого вмісту цукру, а в якості рідкої основи не слід використовувати солодкі напої.

    Всесвітній день смузі. Фото: з мережі.
    Всесвітній день смузі. Фото: з мережі.

    Смузі з моркви та буряку

    Інгредієнти:

    • 100 мл – вода;
    • 1 шт – невелика морква;
    • 0,5 шт – буряк;
    • 1 шт – стебло селери;
    • 1 шт – яблуко;
    • 1 шт – огірок;
    • 1 шт – пучок петрушки;
    • 0,5 ч.л. – подрібнений імбир.

    Подрібніть все на невеликі шматки та за допомогою блендера зробіть смузі. Можна додати трішки цукру щоб підсолодити смак.

    Фруктово-ягідний смузі

    Інгредієнти:

    • 100 г чорниці;
    • 50 г малини;
    • 1 банан;
    • 100 мл яблучного соку.

    Чорницю і малину ретельно вимийте, банан очистіть від шкірки і розріжте на декілька частин. Помістіть фрукти та ягоди в чашу блендера і залийте їх яблучним соком.

    Всесвітній день смузі. Фото: з мережі.
    Всесвітній день смузі. Фото: з мережі.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити