Як кам’янчанам не отруїтися продуктами в умовах відключень електроенергії?
Останнім часом в українців усе частіше відсутня електроенергія. Холодильники не працюють, а це призводить до швидкого псування продуктів. Як наслідок – підвищуються ризики харчових отруєнь.
Як нагадали в Міському медичному центрі здоров’я та медицини спорту Кам’янського, харчові отруєння – це ряд захворювань, спричинених вживанням токсичної або зіпсованої їжі. Основними причинами отруєння є патогенні збудники у вигляді бактерій (кишкова паличка, сальмонела), вірусів (ротавірус) або паразитів (лямблії). Через відсутність термічної обробки певних продуктів або їх псування хвороботворні мікроорганізми потрапляють до нашого тіла. Будь-яка людина може дістати харчове отруєння, однак підвищеним ризикам піддаються особи зі зниженою імунною системою, вагітні, діти та літні люди.
Поради, які допоможуть зберегти їжу безпечною до вживання:
Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижча; у морозильній камері – нижча за 0°С.
Завчасно підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру під час відключення електроенергії. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 години у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Це можна зробити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
Підозрілу їжу ніколи не пробуйте на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, насторожує колір, запах, структура, краще викиньте її. Особливо це стосується харчових продуктів, які швидко псуються: м’ясо, риба, яйця, молочні продукти.
В умовах віялових відключень електроенергії зробіть запас продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (здоба, консерви) та готуйте страви у невеликій кількості.
Купуйте ті продукти харчування, які швидко псуються, в супермаркетах чи продуктових магазинах, обладнаних генераторами. За жодних обставин не купуйте харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі. Це може нести загрозу здоров’ю та спричинити непередбачувані наслідки для життя.
Причиною харчових отруєнь також може стати відсутність належної гігієнічної обробки рук та харчових продуктів. Щоб залишатись здоровими, дотримуйтесь порад:
Мийте руки та робочі поверхні до, під час і після приготування їжі. Мікроби можуть залишатися на ваших руках, посуді, обробних дошках і стільниці протягом тривалого часу.
Не допускайте перехресного забруднення продуктів. Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання продуктів. За можливості використовуйте окремі дошки та зберігайте сире м’ясо окремо від інших продуктів. Ретельно мийте посуд теплою водою із мийним засобом після обробки сирих продуктів харчування.
Проводьте належну термічну обробку продуктів. Готуйте їжу до потрібної внутрішньої температури, аби знешкодити шкідливі бактерії. Воду також краще прокип’ятити, якщо є підозра на її можливе забруднення, або вживайте для пиття та приготування їжі бутильовану воду. Те ж стосується сирого молока: перед вживанням краще його перекип’ятити.
Пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Якщо в минулому у вас були харчові отруєння, при повторному вживанні зіпсованих продуктів небезпека захворіти зберігається.
Будьте обережні, бережіть себе та своїх близьких і залишайтесь здоровими.
Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram