• UA
  • RU
  • Каша з вином і гострим перцем: рецепт старокозацької пшоняної тетері

    09 Квітня, 2024

    В українців безліч національних рецептів, але деякі з яких залишилися лише на сторінках літературних творів. У тому числі і пшоняна тетеря. Цю кашу любили готувати запорізькі козаки, а тепер спробуємо приготувати і ми з вами.

    Основним інгредієнтом страви, популярної за часів Війська Запорозького, є пшоно. Уявіть, що ця крупа була настільки шанована в козацькому братстві, що були спеціальні люди, які промивали пшоно для кашоварів.

    Готували на Січі виключно чоловіки / Фото: з мережі
    Готували на Січі виключно чоловіки / Фото: з мережі

    Складові:

    • 200 г пшона;
    • 100 г вершкового масла (82,5%);
    • 1 невелика цибулина;
    • 1 стебло селери;
    • 1 середня морквина;
    • 60 мл білого сухого вина;
    • 1/2 гострого перцю;
    • 2-3 зубки часнику;
    • 150-200 мл води;
    • 300 г гриів (для подачі);
    • сіль та перець до смаку.

    Приготування:

    • Підготуйте овочі. Почистьте цибулю, моркву, а потім разом із селерою наріжте дрібними кубиками.
    • Розігрійте сковороду зі 100 г вершкового масла і припускайте овочі протягом 2-3 хвилин. Цибуля має стати прозорою.
    • Пшоно може давати гіркоту, тому, якщо не впевнені в його якості, краще залийте окропом і залиште на 20 хвилин. Потім злийте воду і добре промийте.
    • Висипте на сковороду 200 г пшона та залийте 60 мл білого сухого вина. Випарюйте вино протягом 5 хвилин на середньому вогні. Посоліть і поперчіть до смаку.
    • Половину гострого перцю наріжте скибочками, а 2-3 зубки часнику подрібніть і додайте в сковороду. Влийте 60 мл води та готуйте протягом 5-7 хвилин. Додайте наступну порцію води та повторіть процедуру через 5-7 хвилин за принципом ризотто. Усього знадобиться 150-200 мл води. Якщо приготували бульйон, використовуйте його замість води.
    • Окремо на пательні обсмажте гриби (на ваш смак: білі, печериці, гливи) із подрібненою цибулею та спеціями.
    • Подавайте пшоняну тетерю з обсмаженими грибами та зеленню за смаком.

    Смачного!

    Раніше ми писали: Ніякої посипки: оригінальні способи прикрасити паску на Великдень

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    У Кам’янському стартував творчий проєкт «АРТ-терапія – лікуємо мистецтвом»

    У Кам’янському стартував довгостроковий творчий проєкт «АРТ-терапія – лікуємо мистецтвом». Викладачі мистецьких шкіл міста, бібліотекарі,...

    Скільки дітей народилося в Кам’янському минулого тижня

    Про те, скільки дівчаток та хлопчиків з’явилося на світ у Кам’янському за минулий тиждень, повідомив...

    Здай кров – врятуй життя: поліцейські Кам’янського вкотре стали донорами

    Днями правоохоронці знову завітали до Кам’янської міської станції переливання крові та поповнили вкрай необхідні запаси...

    Дев’ятьох втікачів спіймали на кордоні з Румунією

    Співробітники Державної прикордонної служби України затримали дев’ятьох чоловіків поблизу румунського кордону. Вони перебували у одному...

    Без паніки: вчені пояснюють найтепліший квітень за роки спостережень

    Весняний сезон 2024 вже добігає до кінця і за результатами спостережень виявився найтеплішим за всі...