Каша з вином і гострим перцем: рецепт старокозацької пшоняної тетері
В українців безліч національних рецептів, але деякі з яких залишилися лише на сторінках літературних творів. У тому числі і пшоняна тетеря. Цю кашу любили готувати запорізькі козаки, а тепер спробуємо приготувати і ми з вами.
Основним інгредієнтом страви, популярної за часів Війська Запорозького, є пшоно. Уявіть, що ця крупа була настільки шанована в козацькому братстві, що були спеціальні люди, які промивали пшоно для кашоварів.
Складові:
- 200 г пшона;
- 100 г вершкового масла (82,5%);
- 1 невелика цибулина;
- 1 стебло селери;
- 1 середня морквина;
- 60 мл білого сухого вина;
- 1/2 гострого перцю;
- 2-3 зубки часнику;
- 150-200 мл води;
- 300 г гриів (для подачі);
- сіль та перець до смаку.
Приготування:
- Підготуйте овочі. Почистьте цибулю, моркву, а потім разом із селерою наріжте дрібними кубиками.
- Розігрійте сковороду зі 100 г вершкового масла і припускайте овочі протягом 2-3 хвилин. Цибуля має стати прозорою.
- Пшоно може давати гіркоту, тому, якщо не впевнені в його якості, краще залийте окропом і залиште на 20 хвилин. Потім злийте воду і добре промийте.
- Висипте на сковороду 200 г пшона та залийте 60 мл білого сухого вина. Випарюйте вино протягом 5 хвилин на середньому вогні. Посоліть і поперчіть до смаку.
- Половину гострого перцю наріжте скибочками, а 2-3 зубки часнику подрібніть і додайте в сковороду. Влийте 60 мл води та готуйте протягом 5-7 хвилин. Додайте наступну порцію води та повторіть процедуру через 5-7 хвилин за принципом ризотто. Усього знадобиться 150-200 мл води. Якщо приготували бульйон, використовуйте його замість води.
- Окремо на пательні обсмажте гриби (на ваш смак: білі, печериці, гливи) із подрібненою цибулею та спеціями.
- Подавайте пшоняну тетерю з обсмаженими грибами та зеленню за смаком.
Смачного!
Раніше ми писали: Ніякої посипки: оригінальні способи прикрасити паску на Великдень