В Україні виготовлятимуть нові модульні кухні для військовослужбовців (ФОТО)
У Міністерстві оборони України кодифікували та допустили до постачання сучасну польову модульну кухню МК-500, на якій у польових умовах можна буде приготувати їжі для 500 людей.
Здебільшого, для військовослужбовців їжу готують на кухнях старого радянського зразка, на яких можна приготувати лише 2 страви одночасно. Працюють такі старі польові куховарні на дровах або дизельному паливі. Також, на них немає можливостей працювати з напівфабрикатами, відсутнє холодильне обладнання для зберігання продуктів та устаткування для миття і сушіння посуду тощо.
“Нову модульну кухню для потреб ЗС України виготовили на одному з вітчизняних підприємств сектору ОПК. За основу для виробу українські інженери взяли форм-фактор 20-футового морського контейнеру. До місця виконання завдань кухню доставляють на причепі або автомобільному базовому шасі, яке має стандартні кріплення для такого габаритного вантажу. До слова, модульна кухня сама “знімає” себе з платформи за допомогою гідродомкратів”, – зазначають у Міноборони.
Зібрати таку кухню можна лише за 2 години. Працювати одночасно в такому модулі мають змогу одразу 6 кухарів. Використовувати такі модулі можливо в умовах зруйнованої інфраструктури життєзабезпечення, цілодобово, незалежно від пори року та погодних умов.
Для забезпечення автономної роботи модульні кухні оснащені всім необхідним обладнанням для приготування їжі та комфорту працівників, включаючи насосні станції, дренажні насоси для відкачування відходів, кондиціонери, каналізаційні жировловлювачі, витяжні системи для кухонного обладнання, пароконвектомати, електричні плити та холодильники. Є також дизельний генератор.
Таких кухонь в експлуатації вже більше 20. Військові кухарі відзначають, що польові кухні часто перевершують сучасні стаціонарні заклади громадського харчування ресторанного типу.