• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    7 цікавих фактів про яблучний пиріг, яких ви могли не знати

    13 травня відзначається День яблучного пирога – улюблених ласощів мільйонів людей у різних країнах світу. На честь цього "смачного" свята ми зібрали 7 цікавих фактів про яблучний пиріг, які, сподіваємося, вас зацікавлять.

    1.Яблучні пироги відомі ще з часів Середньовіччя, і на право вважатися "батьківщиною" цієї популярної в усьому світі страви претендує одразу кілька країн: Америка, Англія та Франція. Але у представників "туманного Альбіону" є серйозний аргумент у цьому суперництві. Вони посилаються на куховарську книгу, видану ще 1390 року, в якій були зібрані рецепти придворних кухарів англійського короля Річарда II. Саме в цій книзі було наведено перший відомий у світі рецепт яблучного пирога.

    Фото: pixabay.com

    2.В рецептах ранніх англійських пирогів не було цукру, оскільки він був дуже дорогим і придбати його собі могли тільки дуже багаті вельможі. Тому замість цукру в яблучних пирогах як підсолоджувач використовували солодкі фрукти, наприклад, інжир.

    Фото: pixabay.com

    3.На американський континент яблучний пиріг, точніше його рецепт, перебрався разом із першими переселенцями з Європи. Однак спочатку з його приготуванням у Новому світі були певні складнощі. Річ у тім, що на відкритому Колумбом континенті не було звичайних яблук, лише дикі, кислуваті яблучка. Але перший колоністи привезли із собою саджанці яблунь та їхнє насіння. На щастя яблуні швидко прижилися в американському ґрунті, і до 18 століття яблука стали повсякденним продуктом у раціоні американців і начинкою в їхньому улюбленому яблучному пирозі.

    Фото: pixabay.com

    4.У США яблучний пиріг є одним із національних символів і традиційно асоціюється з американським патріотизмом і національною ідентичністю. Під час Другої світової війни американські солдати часто говорили в інтерв’ю журналістам, що б’ються за "маму і яблучний пиріг". Відтоді яблучний пиріг став символом сім’ї та дому для багатьох американців, фразу "американський як яблучний пиріг" використовували для всього, що вважали патріотичним.

    Фото: Вікіпедія

    5.Яблучний пиріг із сиром чедер популярний на Середньому Заході США і в Новій Англії, особливо в штаті Вермонті, де він вважається державною стравою.

    Фото: pixabay.com

    6.Один із найпростіших і найпоширеніших у багатьох країнах світу рецептів яблучного пирога, є шарлотка з яблуками. Традиційний яблучний пиріг зазвичай складається з двох шарів тіста: нижнього і верхнього. Шарлотка ж готується шляхом змішування яблук із тістом, найчастіше – бісквітним. Про походження цієї страви існує кілька версій. Згідно з однією з них, рецепт шарлотки був запропонований королевою Шарлоттою, дружиною короля Великої Британії Георга III. За іншою версією, назва цього популярного десерту походить від давньоанглійського слова "Charlyt", що в перекладі означає страву, приготовану зі збитих яєць, цукру і молока. Романтична версія стверджує, що автором цього десерту є закоханий кухар, який присвятив створену ним страву дамі свого серця, яку звали якраз Шарлотта.

    Фото: pixabay.com

    7.Голландські яблучні пироги мають розсипчасту начинку, в той час, як традиційні яблучні пироги мають верхній шар, зроблений зі скоринки пирога. Головна відмінність голландського варіанту пирога – велика кількість начинки й тонкий шар пісочного тіста. А ще голландські яблучні пироги традиційно посипаються штрейзелем, приготування якого потребує додаткового часу.

    Фото: pixabay.com

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити