7 цікавих фактів про яблучний пиріг, яких ви могли не знати
13 травня відзначається День яблучного пирога – улюблених ласощів мільйонів людей у різних країнах світу. На честь цього "смачного" свята ми зібрали 7 цікавих фактів про яблучний пиріг, які, сподіваємося, вас зацікавлять.
1.Яблучні пироги відомі ще з часів Середньовіччя, і на право вважатися "батьківщиною" цієї популярної в усьому світі страви претендує одразу кілька країн: Америка, Англія та Франція. Але у представників "туманного Альбіону" є серйозний аргумент у цьому суперництві. Вони посилаються на куховарську книгу, видану ще 1390 року, в якій були зібрані рецепти придворних кухарів англійського короля Річарда II. Саме в цій книзі було наведено перший відомий у світі рецепт яблучного пирога.

2.В рецептах ранніх англійських пирогів не було цукру, оскільки він був дуже дорогим і придбати його собі могли тільки дуже багаті вельможі. Тому замість цукру в яблучних пирогах як підсолоджувач використовували солодкі фрукти, наприклад, інжир.

3.На американський континент яблучний пиріг, точніше його рецепт, перебрався разом із першими переселенцями з Європи. Однак спочатку з його приготуванням у Новому світі були певні складнощі. Річ у тім, що на відкритому Колумбом континенті не було звичайних яблук, лише дикі, кислуваті яблучка. Але перший колоністи привезли із собою саджанці яблунь та їхнє насіння. На щастя яблуні швидко прижилися в американському ґрунті, і до 18 століття яблука стали повсякденним продуктом у раціоні американців і начинкою в їхньому улюбленому яблучному пирозі.

4.У США яблучний пиріг є одним із національних символів і традиційно асоціюється з американським патріотизмом і національною ідентичністю. Під час Другої світової війни американські солдати часто говорили в інтерв’ю журналістам, що б’ються за "маму і яблучний пиріг". Відтоді яблучний пиріг став символом сім’ї та дому для багатьох американців, фразу "американський як яблучний пиріг" використовували для всього, що вважали патріотичним.

5.Яблучний пиріг із сиром чедер популярний на Середньому Заході США і в Новій Англії, особливо в штаті Вермонті, де він вважається державною стравою.

6.Один із найпростіших і найпоширеніших у багатьох країнах світу рецептів яблучного пирога, є шарлотка з яблуками. Традиційний яблучний пиріг зазвичай складається з двох шарів тіста: нижнього і верхнього. Шарлотка ж готується шляхом змішування яблук із тістом, найчастіше – бісквітним. Про походження цієї страви існує кілька версій. Згідно з однією з них, рецепт шарлотки був запропонований королевою Шарлоттою, дружиною короля Великої Британії Георга III. За іншою версією, назва цього популярного десерту походить від давньоанглійського слова "Charlyt", що в перекладі означає страву, приготовану зі збитих яєць, цукру і молока. Романтична версія стверджує, що автором цього десерту є закоханий кухар, який присвятив створену ним страву дамі свого серця, яку звали якраз Шарлотта.

7.Голландські яблучні пироги мають розсипчасту начинку, в той час, як традиційні яблучні пироги мають верхній шар, зроблений зі скоринки пирога. Головна відмінність голландського варіанту пирога – велика кількість начинки й тонкий шар пісочного тіста. А ще голландські яблучні пироги традиційно посипаються штрейзелем, приготування якого потребує додаткового часу.
