Електронний суд: як Україна впроваджує сучасні технології у судочинство

03 Березня, 2024 |

Україна робить важливий крок у модернізації своєї судової системи – цифровізує суд. Це один з напрямків Державної антикорупційної стратегії, який має на меті підвищити ефективність та прозорість судочинства. Більшість сервісів будуть доступні в онлайні та в Дії. Це дозволить спростити документообіг, прискорити розгляд справ і поліпшити комунікацію між учасниками справ. Судді зможуть зосередитися на своїх функціях, а не на паперовій роботі.

Зараз ведеться робота над єдиною інформаційною системою. Вона вже пройшла IT-аудит, тепер перевіряємо її функціональність. Після закінчення сформуємо оновлену концепцію електронного суду.

Також працюємо над електронним виконавчим документом у Дії – це рішення суду, яке треба виконати примусово.

Наприклад, ви позичили гроші за розпискою, але вам їх не повернули. Ви звернулися до суду – і суд вирішив стягнути гроші з боржника. Тобто суд видав виконавчий документ. Щоб його отримати, треба чекати в черзі, це багато паперів і втраченого часу. Після запуску послуги документ буде в Дії.

Електронним судом зможуть користуватися майже 7 мільйонів людей: громадяни, прокурори, адвокати, слідчі, нотаріуси, бізнес та працівники судів.

Деякі судові сервіси вже доступні онлайн: електронний кабінет, судові засідання онлайн, контакт-центр. Також послуги в Дії: судові сповіщення, рішення та штрафи.

Як показує досвід, саме цифровізація є одним з найефективніших інструментів для боротьби з корупцією.", – прокоментував Михайло Федоров

Електронні сервіси та систему розробляє Міністерство цифрової трансформації спільно з Вищою радою правосуддя, Комітетом Верховної Ради з питань правової політики та Державною судовою адміністрацією за підтримки USAID проєкту ЄС Право-Justice та консалтингової компанії CIVITTA.

Раніше ми повідомляли:

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити