• UA
  • RU
  • ТОП гарячих страв зі свининою: відмінне рішення до вашого столу

    10 Березня, 2024

    Незважаючи на те, що свинина не відноситься до дієтичного м’яса і набагато жирніше, ніж корисна яловичина, вона неймовірно популярна серед господинь. Її готують на будь-яке свято, так і по буднях вона часто буває на столі. Причина цього – підвищена жирність, що при приготуванні робить м’ясо неймовірно соковитим. Це м’ясо дуже просте в приготуванні і не вимагає особливих зусиль. Тож, пропонуємо вам добірку цікавих і незвичайних рецептів до вашого столу.

    Цепеліни з м’ясом

    Ситні картопляні галушки з м’ясною начинкою і хрусткими шкварками – одна з найпопулярніших страв литовської кухні. Свою незвичайну назву вони отримали за форму, що нагадує німецькі дирижаблі.

    Інгредієнти:

    • картопля – 800 г;
    • сіль за смаком;
    • ріпчаста цибуля – 1 штука;
    • свинячий фарш – 120 г;
    • мелений чорний перець за смаком;
    • картопляний крохмаль – 1 ч. ложка;
    • вода – 3 л;
    • копчена грудинка – 130 г.

    Приготування:

    • Картоплю очистіть. 300 г відваріть у киплячій воді до готовності, а 500 г натріть на дрібній тертці.
    • Натерту картоплю викладіть на тканинний рушник і добре відіжміть. Картопляний сік збережіть і залиште на 10-15 хвилин.
    • Обережно злийте картопляний сік, а з дна миски зберіть крохмаль, що виділився.
    • Відварену картоплю відкиньте на друшляк, обсушіть і розімніть у пюре.
    • З’єднайте сиру та відварену картоплю, додайте зібраний крохмаль і сіль за смаком. Замісіть щільне тісто.
    • Цибулю очистіть і дрібно наріжте. Змішайте половину цибулі з фаршем, сіллю та перцем.
    • Розділіть картопляне тісто на 4 частини, кожну розкачайте в корж товщиною 3-5 мм.
    • У центр коржів викладіть по 2-3 столові ложки фаршу. Заліпіть краї тіста і надайте галушкам довгастої форми.
    • Сухий крохмаль розведіть у 50 мл води, влийте суміш у велику каструлю з окропом.
    • Цепеліни обережно опустіть у киплячу воду з крохмалем. Дочекайтеся, коли вони почнуть спливати, і варіть 18-20 хвилин.
    • Під час приготування не перемішуйте цепеліни ложкою, щоб їх не пошкодити. Щоб перевернути галушки, акуратно обертайте і трясіть каструлю.
    • Поки варяться цепеліни, грудинку наріжте соломкою та обсмажте на сухій пательні до золотистого кольору за 5-6 хвилин.
    • Всипте до грудинки цибулю, що залишилася, обсмажуйте її 3-4 хвилини до м’якості.
    • Готові цепеліни посипте шкварками з цибулею.
    Фото: lenyvavsha/ Depositphotos

    Шах-плов зі свининою в тісті

    Шах-плов або Королівський плов – це шедевр азербайджанської кухні. Зазвичай він готується в урочистих випадках, зокрема, на весілля.

    Інгредієнти:

    • молоко – 200 мл;
    • швидкодіючі дріжджі – 2 ч. ложки;
    • цукор – 2 ч. ложки;
    • жовтки – 2 штуки;
    • вершкове масло – 100 г + для змащування;
    • сіль за смаком;
    • борошно – 450 г + для посипання;
    • свинина – 400 г;
    • цибуля ріпчаста – 1 штука;
    • морква – 2 штуки;
    • рослинна олія – 2 ст. ложки;
    • зіра мелена – 1 ч. ложка;
    • рис – 300 г;
    • часник – 1 головка.

    Приготування:

    • З’єднайте молоко, дріжджі, цукор і жовтки. Влийте розтоплене вершкове масло. Додайте 1 чайну ложку солі та поступово всипте борошно. Замісіть м’яке тісто.
    • Накрийте миску з тістом і залиште при кімнатній температурі приблизно на 1 годину, поки воно не збільшиться вдвічі.
    • У цей час наріжте свинину та цибулю. Натріть моркву.
    • У казані на середньому вогні розігрійте рослинну олію. Обсмажуйте цибулю та моркву до м’якості. Додайте м’ясо та готуйте 10 хвилин.
    • Посоліть свинину та вмішайте зіру. Зверху розподіліть промитий рис. Залийте водою так, щоб її рівень був вище крупи приблизно на 1 см.
    • Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і нагрівайте під кришкою близько 1 години, поки рис не вбере всю рідину.
    • Розігрійте духовку до 180 °C. Змастіть дно і стінки чистого казана або форми для випічки вершковим маслом.
    • Присипте стіл борошном і розділіть тісто на дві частини так, щоб одна була більшою за іншу.
    • Розкачайте велику порцію в тонкий пласт і викладіть її у форму, притиснувши до дна та стінок. Наповніть пловом. Вставте в нього головку часнику.
    • Розкачайте другу частину тіста і накрийте плов. Ретельно защипніть краї. Запікайте близько 30 хвилин до рум’яності.
    • Смажена свинина у вершково-сирному соусі
    • Густий, оксамитовий і яскравий на смак соус із вершків із сиром і рум’яною цибулею відмінно підкреслює смак м’яса.
    Фото: SnapFocus / Shutterstock

    Смажена свинина у вершково-сирному соусі

    Густий, оксамитовий і яскравий на смак соус із вершків із сиром та рум’яною цибулею чудово підкреслює смак м’яса.

    Інгредієнти:

    • корейка на кістці – 3 шматочки;
    • сіль за смаком;
    • перець чорний мелений за смаком;
    • рослинна олія – 2 ½ ст. ложки;
    • ріпчаста цибуля – 1 штука;
    • сир (чеддер, емменталь або інший сир ) – 70-80 г;
    • вершкове масло – 1 ст. ложка;
    • вершки з жирністю від 20% – 120-150 мл;
    • діжонська або інша гірчиця – 1 ст. ложка;
    • чебрець за смаком.

    Приготування:

    • М’ясо загорніть у плівку або пакет і злегка відбийте, не зачіпаючи ребра. Трохи посоліть і поперчіть з обох боків.
    • У сковороді розігрійте 1-2 ложки рослинної олії на вогні вище середнього. Обсмажуйте свинину приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку.
    • Зменшіть вогонь до помірного і підрум’янюйте свинину ще 8-10 хвилин, один раз перевернувши.
    • Час може трохи змінюватися залежно від товщини відбивних.
    • Цибулю наріжте половинками кілець. Сир натріть на крупній тертці. Починайте готувати соус паралельно з м’ясом.
    • У сковороді розігрійте вершкове масло та рослинну олію, що залишилася, на середньому вогні. Обсмажте цибулю до м’якості та легкої рум’яності.
    • Влийте теплі вершки, додайте сир і гірчицю. Злегка посоліть і перемішайте.
    • Полийте м’ясо соусом, що вийшов, і додайте трохи чебрецю. Накрийте кришкою і залиште на невеликому вогні ще на 5 хвилин.
    Фото: AS Foodstudio / Shutterstock

    Смачного!

    Раніше ми писали: Український «Соложеник»: покроковий рецепт старовинного пирога

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Міський голова привітав кам’янчанок які виховують дітей в прийомних родинах та дитячих будинках сімейного типу з Днем матері

    Традиційно в другу неділю травня в Україні відзначається День матері. Міський голова Андрій Білоусов привітав...

    Відомі результати Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН 2024

    Вчора, 15 травня, під час онлайн-трансляції на YouTube-каналі Малої академії наук України було оголошено результати...

    15 Травня – Міжнародний день сім’ї: свято любові, підтримки та розуміння

    Міжнародний день сім’ї відзначається щорічно 15 травня. Це свято було запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у...

    Не працює клавіатура: видаляємо пил і бруд правильно

    Клавіатура ноутбука – одна з частин комп’ютера, яка накопичує найбільше бруду. Скупчення пилу та бруду...

    Дітей Кам’янського запрошують намалювати свою мрію

    Центр соціальної підтримки ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і...