• UA
  • RU
  • ТОП гарячих страв зі свининою: відмінне рішення до вашого столу

    10 Березня, 2024

    Незважаючи на те, що свинина не відноситься до дієтичного м’яса і набагато жирніше, ніж корисна яловичина, вона неймовірно популярна серед господинь. Її готують на будь-яке свято, так і по буднях вона часто буває на столі. Причина цього – підвищена жирність, що при приготуванні робить м’ясо неймовірно соковитим. Це м’ясо дуже просте в приготуванні і не вимагає особливих зусиль. Тож, пропонуємо вам добірку цікавих і незвичайних рецептів до вашого столу.

    Цепеліни з м’ясом

    Ситні картопляні галушки з м’ясною начинкою і хрусткими шкварками – одна з найпопулярніших страв литовської кухні. Свою незвичайну назву вони отримали за форму, що нагадує німецькі дирижаблі.

    Інгредієнти:

    • картопля – 800 г;
    • сіль за смаком;
    • ріпчаста цибуля – 1 штука;
    • свинячий фарш – 120 г;
    • мелений чорний перець за смаком;
    • картопляний крохмаль – 1 ч. ложка;
    • вода – 3 л;
    • копчена грудинка – 130 г.

    Приготування:

    • Картоплю очистіть. 300 г відваріть у киплячій воді до готовності, а 500 г натріть на дрібній тертці.
    • Натерту картоплю викладіть на тканинний рушник і добре відіжміть. Картопляний сік збережіть і залиште на 10-15 хвилин.
    • Обережно злийте картопляний сік, а з дна миски зберіть крохмаль, що виділився.
    • Відварену картоплю відкиньте на друшляк, обсушіть і розімніть у пюре.
    • З’єднайте сиру та відварену картоплю, додайте зібраний крохмаль і сіль за смаком. Замісіть щільне тісто.
    • Цибулю очистіть і дрібно наріжте. Змішайте половину цибулі з фаршем, сіллю та перцем.
    • Розділіть картопляне тісто на 4 частини, кожну розкачайте в корж товщиною 3-5 мм.
    • У центр коржів викладіть по 2-3 столові ложки фаршу. Заліпіть краї тіста і надайте галушкам довгастої форми.
    • Сухий крохмаль розведіть у 50 мл води, влийте суміш у велику каструлю з окропом.
    • Цепеліни обережно опустіть у киплячу воду з крохмалем. Дочекайтеся, коли вони почнуть спливати, і варіть 18-20 хвилин.
    • Під час приготування не перемішуйте цепеліни ложкою, щоб їх не пошкодити. Щоб перевернути галушки, акуратно обертайте і трясіть каструлю.
    • Поки варяться цепеліни, грудинку наріжте соломкою та обсмажте на сухій пательні до золотистого кольору за 5-6 хвилин.
    • Всипте до грудинки цибулю, що залишилася, обсмажуйте її 3-4 хвилини до м’якості.
    • Готові цепеліни посипте шкварками з цибулею.
    Фото: lenyvavsha/ Depositphotos

    Шах-плов зі свининою в тісті

    Шах-плов або Королівський плов – це шедевр азербайджанської кухні. Зазвичай він готується в урочистих випадках, зокрема, на весілля.

    Інгредієнти:

    • молоко – 200 мл;
    • швидкодіючі дріжджі – 2 ч. ложки;
    • цукор – 2 ч. ложки;
    • жовтки – 2 штуки;
    • вершкове масло – 100 г + для змащування;
    • сіль за смаком;
    • борошно – 450 г + для посипання;
    • свинина – 400 г;
    • цибуля ріпчаста – 1 штука;
    • морква – 2 штуки;
    • рослинна олія – 2 ст. ложки;
    • зіра мелена – 1 ч. ложка;
    • рис – 300 г;
    • часник – 1 головка.

    Приготування:

    • З’єднайте молоко, дріжджі, цукор і жовтки. Влийте розтоплене вершкове масло. Додайте 1 чайну ложку солі та поступово всипте борошно. Замісіть м’яке тісто.
    • Накрийте миску з тістом і залиште при кімнатній температурі приблизно на 1 годину, поки воно не збільшиться вдвічі.
    • У цей час наріжте свинину та цибулю. Натріть моркву.
    • У казані на середньому вогні розігрійте рослинну олію. Обсмажуйте цибулю та моркву до м’якості. Додайте м’ясо та готуйте 10 хвилин.
    • Посоліть свинину та вмішайте зіру. Зверху розподіліть промитий рис. Залийте водою так, щоб її рівень був вище крупи приблизно на 1 см.
    • Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і нагрівайте під кришкою близько 1 години, поки рис не вбере всю рідину.
    • Розігрійте духовку до 180 °C. Змастіть дно і стінки чистого казана або форми для випічки вершковим маслом.
    • Присипте стіл борошном і розділіть тісто на дві частини так, щоб одна була більшою за іншу.
    • Розкачайте велику порцію в тонкий пласт і викладіть її у форму, притиснувши до дна та стінок. Наповніть пловом. Вставте в нього головку часнику.
    • Розкачайте другу частину тіста і накрийте плов. Ретельно защипніть краї. Запікайте близько 30 хвилин до рум’яності.
    • Смажена свинина у вершково-сирному соусі
    • Густий, оксамитовий і яскравий на смак соус із вершків із сиром і рум’яною цибулею відмінно підкреслює смак м’яса.
    Фото: SnapFocus / Shutterstock

    Смажена свинина у вершково-сирному соусі

    Густий, оксамитовий і яскравий на смак соус із вершків із сиром та рум’яною цибулею чудово підкреслює смак м’яса.

    Інгредієнти:

    • корейка на кістці – 3 шматочки;
    • сіль за смаком;
    • перець чорний мелений за смаком;
    • рослинна олія – 2 ½ ст. ложки;
    • ріпчаста цибуля – 1 штука;
    • сир (чеддер, емменталь або інший сир ) – 70-80 г;
    • вершкове масло – 1 ст. ложка;
    • вершки з жирністю від 20% – 120-150 мл;
    • діжонська або інша гірчиця – 1 ст. ложка;
    • чебрець за смаком.

    Приготування:

    • М’ясо загорніть у плівку або пакет і злегка відбийте, не зачіпаючи ребра. Трохи посоліть і поперчіть з обох боків.
    • У сковороді розігрійте 1-2 ложки рослинної олії на вогні вище середнього. Обсмажуйте свинину приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку.
    • Зменшіть вогонь до помірного і підрум’янюйте свинину ще 8-10 хвилин, один раз перевернувши.
    • Час може трохи змінюватися залежно від товщини відбивних.
    • Цибулю наріжте половинками кілець. Сир натріть на крупній тертці. Починайте готувати соус паралельно з м’ясом.
    • У сковороді розігрійте вершкове масло та рослинну олію, що залишилася, на середньому вогні. Обсмажте цибулю до м’якості та легкої рум’яності.
    • Влийте теплі вершки, додайте сир і гірчицю. Злегка посоліть і перемішайте.
    • Полийте м’ясо соусом, що вийшов, і додайте трохи чебрецю. Накрийте кришкою і залиште на невеликому вогні ще на 5 хвилин.
    Фото: AS Foodstudio / Shutterstock

    Смачного!

    Раніше ми писали: Український «Соложеник»: покроковий рецепт старовинного пирога

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Коли у парках Кам’янського запрацюють атракціони

    На цих вихідних кам’янчан чекає відкриття сезону в парках Кам’янського. 4 травня містян запрошують до...

    Де найсмачніші суші у Кам’янському?

    У програмі Народна думка ми вирішили з’ясувати де у нашому місті можна скуштувати найсмачніші суші!...

    Із Таллінна до Києва – на велосипеді: естонський депутат вирушив у подорож, щоб зібрати кошти для ЗСУ

    Член Комісії з державної оборони Рійгікогу і парламентської групи Україна-Естонія Крісто Енн Вага в п’ятницю...

    Майстер-клас «Вірю в ЗСУ» провели у Волонтерському центрі Кам’янського

    Громадські організації «Бджола», «Фонд розвитку Кам’янського» та Козацька церква Пресвятої Покрови влаштували благодійний майстер-клас, на...

    Пройшов звітний концерт хореографічних відділень мистецьких шкіл Кам’янського

    До Міжнародного Дня танцю на сцені кіноконцертного залу «МИР» пройшов звітний концерт хореографічних відділень мистецьких...