ТОП гарячих страв зі свининою: відмінне рішення до вашого столу

10 Березня, 2024 | Новини |

Незважаючи на те, що свинина не відноситься до дієтичного м’яса і набагато жирніше, ніж корисна яловичина, вона неймовірно популярна серед господинь. Її готують на будь-яке свято, так і по буднях вона часто буває на столі. Причина цього – підвищена жирність, що при приготуванні робить м’ясо неймовірно соковитим. Це м’ясо дуже просте в приготуванні і не вимагає особливих зусиль. Тож, пропонуємо вам добірку цікавих і незвичайних рецептів до вашого столу.

Цепеліни з м’ясом

Ситні картопляні галушки з м’ясною начинкою і хрусткими шкварками – одна з найпопулярніших страв литовської кухні. Свою незвичайну назву вони отримали за форму, що нагадує німецькі дирижаблі.

Інгредієнти:

  • картопля – 800 г;
  • сіль за смаком;
  • ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • свинячий фарш – 120 г;
  • мелений чорний перець за смаком;
  • картопляний крохмаль – 1 ч. ложка;
  • вода – 3 л;
  • копчена грудинка – 130 г.

Приготування:

  • Картоплю очистіть. 300 г відваріть у киплячій воді до готовності, а 500 г натріть на дрібній тертці.
  • Натерту картоплю викладіть на тканинний рушник і добре відіжміть. Картопляний сік збережіть і залиште на 10-15 хвилин.
  • Обережно злийте картопляний сік, а з дна миски зберіть крохмаль, що виділився.
  • Відварену картоплю відкиньте на друшляк, обсушіть і розімніть у пюре.
  • З’єднайте сиру та відварену картоплю, додайте зібраний крохмаль і сіль за смаком. Замісіть щільне тісто.
  • Цибулю очистіть і дрібно наріжте. Змішайте половину цибулі з фаршем, сіллю та перцем.
  • Розділіть картопляне тісто на 4 частини, кожну розкачайте в корж товщиною 3-5 мм.
  • У центр коржів викладіть по 2-3 столові ложки фаршу. Заліпіть краї тіста і надайте галушкам довгастої форми.
  • Сухий крохмаль розведіть у 50 мл води, влийте суміш у велику каструлю з окропом.
  • Цепеліни обережно опустіть у киплячу воду з крохмалем. Дочекайтеся, коли вони почнуть спливати, і варіть 18-20 хвилин.
  • Під час приготування не перемішуйте цепеліни ложкою, щоб їх не пошкодити. Щоб перевернути галушки, акуратно обертайте і трясіть каструлю.
  • Поки варяться цепеліни, грудинку наріжте соломкою та обсмажте на сухій пательні до золотистого кольору за 5-6 хвилин.
  • Всипте до грудинки цибулю, що залишилася, обсмажуйте її 3-4 хвилини до м’якості.
  • Готові цепеліни посипте шкварками з цибулею.
Фото: lenyvavsha/ Depositphotos

Шах-плов зі свининою в тісті

Шах-плов або Королівський плов – це шедевр азербайджанської кухні. Зазвичай він готується в урочистих випадках, зокрема, на весілля.

Інгредієнти:

  • молоко – 200 мл;
  • швидкодіючі дріжджі – 2 ч. ложки;
  • цукор – 2 ч. ложки;
  • жовтки – 2 штуки;
  • вершкове масло – 100 г + для змащування;
  • сіль за смаком;
  • борошно – 450 г + для посипання;
  • свинина – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • морква – 2 штуки;
  • рослинна олія – 2 ст. ложки;
  • зіра мелена – 1 ч. ложка;
  • рис – 300 г;
  • часник – 1 головка.

Приготування:

  • З’єднайте молоко, дріжджі, цукор і жовтки. Влийте розтоплене вершкове масло. Додайте 1 чайну ложку солі та поступово всипте борошно. Замісіть м’яке тісто.
  • Накрийте миску з тістом і залиште при кімнатній температурі приблизно на 1 годину, поки воно не збільшиться вдвічі.
  • У цей час наріжте свинину та цибулю. Натріть моркву.
  • У казані на середньому вогні розігрійте рослинну олію. Обсмажуйте цибулю та моркву до м’якості. Додайте м’ясо та готуйте 10 хвилин.
  • Посоліть свинину та вмішайте зіру. Зверху розподіліть промитий рис. Залийте водою так, щоб її рівень був вище крупи приблизно на 1 см.
  • Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і нагрівайте під кришкою близько 1 години, поки рис не вбере всю рідину.
  • Розігрійте духовку до 180 °C. Змастіть дно і стінки чистого казана або форми для випічки вершковим маслом.
  • Присипте стіл борошном і розділіть тісто на дві частини так, щоб одна була більшою за іншу.
  • Розкачайте велику порцію в тонкий пласт і викладіть її у форму, притиснувши до дна та стінок. Наповніть пловом. Вставте в нього головку часнику.
  • Розкачайте другу частину тіста і накрийте плов. Ретельно защипніть краї. Запікайте близько 30 хвилин до рум’яності.
  • Смажена свинина у вершково-сирному соусі
  • Густий, оксамитовий і яскравий на смак соус із вершків із сиром і рум’яною цибулею відмінно підкреслює смак м’яса.
Фото: SnapFocus / Shutterstock

Смажена свинина у вершково-сирному соусі

Густий, оксамитовий і яскравий на смак соус із вершків із сиром та рум’яною цибулею чудово підкреслює смак м’яса.

Інгредієнти:

  • корейка на кістці – 3 шматочки;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений за смаком;
  • рослинна олія – 2 ½ ст. ложки;
  • ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • сир (чеддер, емменталь або інший сир ) – 70-80 г;
  • вершкове масло – 1 ст. ложка;
  • вершки з жирністю від 20% – 120-150 мл;
  • діжонська або інша гірчиця – 1 ст. ложка;
  • чебрець за смаком.

Приготування:

  • М’ясо загорніть у плівку або пакет і злегка відбийте, не зачіпаючи ребра. Трохи посоліть і поперчіть з обох боків.
  • У сковороді розігрійте 1-2 ложки рослинної олії на вогні вище середнього. Обсмажуйте свинину приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку.
  • Зменшіть вогонь до помірного і підрум’янюйте свинину ще 8-10 хвилин, один раз перевернувши.
  • Час може трохи змінюватися залежно від товщини відбивних.
  • Цибулю наріжте половинками кілець. Сир натріть на крупній тертці. Починайте готувати соус паралельно з м’ясом.
  • У сковороді розігрійте вершкове масло та рослинну олію, що залишилася, на середньому вогні. Обсмажте цибулю до м’якості та легкої рум’яності.
  • Влийте теплі вершки, додайте сир і гірчицю. Злегка посоліть і перемішайте.
  • Полийте м’ясо соусом, що вийшов, і додайте трохи чебрецю. Накрийте кришкою і залиште на невеликому вогні ще на 5 хвилин.
Фото: AS Foodstudio / Shutterstock

Смачного!

Раніше ми писали: Український "Соложеник": покроковий рецепт старовинного пирога

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити