ТОП гарячих страв зі свининою: відмінне рішення до вашого столу
Незважаючи на те, що свинина не відноситься до дієтичного м’яса і набагато жирніше, ніж корисна яловичина, вона неймовірно популярна серед господинь. Її готують на будь-яке свято, так і по буднях вона часто буває на столі. Причина цього – підвищена жирність, що при приготуванні робить м’ясо неймовірно соковитим. Це м’ясо дуже просте в приготуванні і не вимагає особливих зусиль. Тож, пропонуємо вам добірку цікавих і незвичайних рецептів до вашого столу.
Цепеліни з м’ясом
Ситні картопляні галушки з м’ясною начинкою і хрусткими шкварками – одна з найпопулярніших страв литовської кухні. Свою незвичайну назву вони отримали за форму, що нагадує німецькі дирижаблі.
Інгредієнти:
- картопля – 800 г;
- сіль за смаком;
- ріпчаста цибуля – 1 штука;
- свинячий фарш – 120 г;
- мелений чорний перець за смаком;
- картопляний крохмаль – 1 ч. ложка;
- вода – 3 л;
- копчена грудинка – 130 г.
Приготування:
- Картоплю очистіть. 300 г відваріть у киплячій воді до готовності, а 500 г натріть на дрібній тертці.
- Натерту картоплю викладіть на тканинний рушник і добре відіжміть. Картопляний сік збережіть і залиште на 10-15 хвилин.
- Обережно злийте картопляний сік, а з дна миски зберіть крохмаль, що виділився.
- Відварену картоплю відкиньте на друшляк, обсушіть і розімніть у пюре.
- З’єднайте сиру та відварену картоплю, додайте зібраний крохмаль і сіль за смаком. Замісіть щільне тісто.
- Цибулю очистіть і дрібно наріжте. Змішайте половину цибулі з фаршем, сіллю та перцем.
- Розділіть картопляне тісто на 4 частини, кожну розкачайте в корж товщиною 3-5 мм.
- У центр коржів викладіть по 2-3 столові ложки фаршу. Заліпіть краї тіста і надайте галушкам довгастої форми.
- Сухий крохмаль розведіть у 50 мл води, влийте суміш у велику каструлю з окропом.
- Цепеліни обережно опустіть у киплячу воду з крохмалем. Дочекайтеся, коли вони почнуть спливати, і варіть 18-20 хвилин.
- Під час приготування не перемішуйте цепеліни ложкою, щоб їх не пошкодити. Щоб перевернути галушки, акуратно обертайте і трясіть каструлю.
- Поки варяться цепеліни, грудинку наріжте соломкою та обсмажте на сухій пательні до золотистого кольору за 5-6 хвилин.
- Всипте до грудинки цибулю, що залишилася, обсмажуйте її 3-4 хвилини до м’якості.
- Готові цепеліни посипте шкварками з цибулею.
Шах-плов зі свининою в тісті
Шах-плов або Королівський плов – це шедевр азербайджанської кухні. Зазвичай він готується в урочистих випадках, зокрема, на весілля.
Інгредієнти:
- молоко – 200 мл;
- швидкодіючі дріжджі – 2 ч. ложки;
- цукор – 2 ч. ложки;
- жовтки – 2 штуки;
- вершкове масло – 100 г + для змащування;
- сіль за смаком;
- борошно – 450 г + для посипання;
- свинина – 400 г;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- морква – 2 штуки;
- рослинна олія – 2 ст. ложки;
- зіра мелена – 1 ч. ложка;
- рис – 300 г;
- часник – 1 головка.
Приготування:
- З’єднайте молоко, дріжджі, цукор і жовтки. Влийте розтоплене вершкове масло. Додайте 1 чайну ложку солі та поступово всипте борошно. Замісіть м’яке тісто.
- Накрийте миску з тістом і залиште при кімнатній температурі приблизно на 1 годину, поки воно не збільшиться вдвічі.
- У цей час наріжте свинину та цибулю. Натріть моркву.
- У казані на середньому вогні розігрійте рослинну олію. Обсмажуйте цибулю та моркву до м’якості. Додайте м’ясо та готуйте 10 хвилин.
- Посоліть свинину та вмішайте зіру. Зверху розподіліть промитий рис. Залийте водою так, щоб її рівень був вище крупи приблизно на 1 см.
- Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і нагрівайте під кришкою близько 1 години, поки рис не вбере всю рідину.
- Розігрійте духовку до 180 °C. Змастіть дно і стінки чистого казана або форми для випічки вершковим маслом.
- Присипте стіл борошном і розділіть тісто на дві частини так, щоб одна була більшою за іншу.
- Розкачайте велику порцію в тонкий пласт і викладіть її у форму, притиснувши до дна та стінок. Наповніть пловом. Вставте в нього головку часнику.
- Розкачайте другу частину тіста і накрийте плов. Ретельно защипніть краї. Запікайте близько 30 хвилин до рум’яності.
- Смажена свинина у вершково-сирному соусі
- Густий, оксамитовий і яскравий на смак соус із вершків із сиром і рум’яною цибулею відмінно підкреслює смак м’яса.
Смажена свинина у вершково-сирному соусі
Густий, оксамитовий і яскравий на смак соус із вершків із сиром та рум’яною цибулею чудово підкреслює смак м’яса.
Інгредієнти:
- корейка на кістці – 3 шматочки;
- сіль за смаком;
- перець чорний мелений за смаком;
- рослинна олія – 2 ½ ст. ложки;
- ріпчаста цибуля – 1 штука;
- сир (чеддер, емменталь або інший сир ) – 70-80 г;
- вершкове масло – 1 ст. ложка;
- вершки з жирністю від 20% – 120-150 мл;
- діжонська або інша гірчиця – 1 ст. ложка;
- чебрець за смаком.
Приготування:
- М’ясо загорніть у плівку або пакет і злегка відбийте, не зачіпаючи ребра. Трохи посоліть і поперчіть з обох боків.
- У сковороді розігрійте 1-2 ложки рослинної олії на вогні вище середнього. Обсмажуйте свинину приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку.
- Зменшіть вогонь до помірного і підрум’янюйте свинину ще 8-10 хвилин, один раз перевернувши.
- Час може трохи змінюватися залежно від товщини відбивних.
- Цибулю наріжте половинками кілець. Сир натріть на крупній тертці. Починайте готувати соус паралельно з м’ясом.
- У сковороді розігрійте вершкове масло та рослинну олію, що залишилася, на середньому вогні. Обсмажте цибулю до м’якості та легкої рум’яності.
- Влийте теплі вершки, додайте сир і гірчицю. Злегка посоліть і перемішайте.
- Полийте м’ясо соусом, що вийшов, і додайте трохи чебрецю. Накрийте кришкою і залиште на невеликому вогні ще на 5 хвилин.
Смачного!
Раніше ми писали: Український "Соложеник": покроковий рецепт старовинного пирога