• UA
  • RU
  • Український «Соложеник»: покроковий рецепт старовинного пирога

    08 Березня, 2024

    Соложеник – це традиційна українська солодка страва, що готується з яєць, вершків і невеликої кількості борошна. З цього тіста випікають на сковороді млинці, які начиняють або перешаровують солодким наповнювачем – варенням, яблуками, маком, а потім обливають збитими білками і запікають у духовці.

    Ми ділимося з вами рецептом соложеника з яблуками, який окрім найніжнішого смаку ще й виходить дуже ароматним.

    Інгредієнти: 

    • яйця – 7 шт.;
    • пшеничне борошно – 150 г;
    • цукор – 360 г;
    • молоко – 150 мл;
    • вершкове масло – 130 г;
    • ванільний цукор – 8 г;
    • сіль – до свого смаку;
    • яблуко (можна замінити варенням та зменшити кількість цукру) – 2 шт.;
    • кориця – 1 ч. ложка;
    • крохмаль – 2 ст. ложки;
    • лимонна кислота – щіпка.

    Приготування:

    • Відокремте білки п’яти яєць від жовтків. Жовтки відставте убік, а в білки додайте ванільний цукор і дрібку солі. Збийте до стійких піків.
    • Жовтки збийте зі 150 г цукру, молоком і дрібкою солі до того часу, поки маса не посвітлішає і збільшиться об’ємом.
    • Додайте борошно і збийте для отримання рідкого тіста. Наприкінці додайте розтоплене вершкове масло (100 г) і білки. Печіть млинці звичним для вас способом з двох сторін. Повинно вийти близько 6 штук.
    • Розтопіть пару ложок вершкового масла на сковороді та обсмажте нарізані яблука з додаванням 2 ст. л. цукрового піску, а також кориці.
    • Коли яблука стануть м’якими, розведіть крохмаль (1 ст. л.) у невеликій кількості води та додайте до яблук. Готуйте до загущення маси.
    • Збийте два білки з лимонною кислотою та 150 г цукру для отримання густої піни. Поставте її на водяну баню та збивайте до загустіння.
    • Залишається скласти соложеник: покладіть млинець на застелене фольгою деко і змастіть його білковою масою. Зверху викладіть шар яблук та вишні. Накрийте іншим млинцем. І так чергуйте до кінця.
    • Зверху останній млинець щедро змастіть білковою масою з усіх боків і відправте запікатися в духовку на 15 хвилин при 210 градусах.
    Фото з мережі

    Смачного!

    Раніше ми писали: ТОП поживних, ароматних і корисних супів із сочевиці

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    У Кам’янському вже готують освітні заклади до нового навчального року

    Сьогодні міський голова Андрій Білоусов проінспектував хід виконання ремонтних робіт. В Ліцеї №9 нещодавно відремонтували...

    Великдень: 100 гривень за глазур

    До Пасхи залишаються лічені дні і наше суспільство поділилось на дві категорії : одні будуть...

    Громади Кам’янського району долучилися до акції «За чисте довкілля»

    Щороку в рамках акції «За чисте довкілля» об’єднуються тисячі людей по всій країні, щоб спільними...

    3 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    3 травня в Україні день свободи преси. У вірян – Велика п’ятниця (Страсний тиждень). Іменини...

    Писанки та великодні зайченята: як у Центрі позашкілля Кам’янського нагадують про прийдешнє свято  

      Із наближенням Великодня у Центрі позашкільної роботи та дитячої творчості відкрилася виставка «Великодній дивограй»....