Український "Соложеник": покроковий рецепт старовинного пирога
Соложеник – це традиційна українська солодка страва, що готується з яєць, вершків і невеликої кількості борошна. З цього тіста випікають на сковороді млинці, які начиняють або перешаровують солодким наповнювачем – варенням, яблуками, маком, а потім обливають збитими білками і запікають у духовці.
Ми ділимося з вами рецептом соложеника з яблуками, який окрім найніжнішого смаку ще й виходить дуже ароматним.
Інгредієнти:
- яйця – 7 шт.;
- пшеничне борошно – 150 г;
- цукор – 360 г;
- молоко – 150 мл;
- вершкове масло – 130 г;
- ванільний цукор – 8 г;
- сіль – до свого смаку;
- яблуко (можна замінити варенням та зменшити кількість цукру) – 2 шт.;
- кориця – 1 ч. ложка;
- крохмаль – 2 ст. ложки;
- лимонна кислота – щіпка.
Приготування:
- Відокремте білки п’яти яєць від жовтків. Жовтки відставте убік, а в білки додайте ванільний цукор і дрібку солі. Збийте до стійких піків.
- Жовтки збийте зі 150 г цукру, молоком і дрібкою солі до того часу, поки маса не посвітлішає і збільшиться об’ємом.
- Додайте борошно і збийте для отримання рідкого тіста. Наприкінці додайте розтоплене вершкове масло (100 г) і білки. Печіть млинці звичним для вас способом з двох сторін. Повинно вийти близько 6 штук.
- Розтопіть пару ложок вершкового масла на сковороді та обсмажте нарізані яблука з додаванням 2 ст. л. цукрового піску, а також кориці.
- Коли яблука стануть м’якими, розведіть крохмаль (1 ст. л.) у невеликій кількості води та додайте до яблук. Готуйте до загущення маси.
- Збийте два білки з лимонною кислотою та 150 г цукру для отримання густої піни. Поставте її на водяну баню та збивайте до загустіння.
- Залишається скласти соложеник: покладіть млинець на застелене фольгою деко і змастіть його білковою масою. Зверху викладіть шар яблук та вишні. Накрийте іншим млинцем. І так чергуйте до кінця.
- Зверху останній млинець щедро змастіть білковою масою з усіх боків і відправте запікатися в духовку на 15 хвилин при 210 градусах.
Смачного!
Раніше ми писали: ТОП поживних, ароматних і корисних супів із сочевиці