• UA
  • RU
  • Булочки-жайворонки: традиційний український рецепт до посту

    19 Березня, 2024 | Новини |

    20 березня – свято Сорока святих, також відомих як 40 Севастійських мучеників, та день весняного рівнодення. Традиційно цього дня господині готували випічку у вигляді птахів – жайворонків. Простим та пісним рецептом цього частування ділимося з вами.

    Інгредієнти:

    • 3 склянки борошна;
    • 1 склянка води;
    • півсклянки цукру;
    • 1 чайна ложка солі;
    • 1 чайна ложка ванільного цукру;
    • 20 г живих дріжджів;
    • третина склянки рослинної олії
    • родзинки – за смаком.

    Приготування:

    • Дріжджі розводимо із цукром та сіллю, заливаємо водою та перемішуємо. У цю суміш просіюємо борошно і замішуємо пісне тісто.
    • У тісто додаємо олію і продовжуємо вимішувати доти, доки воно не перестане липнути до рук.
    • Залишаємо готове тісто в мисці під рушником на півгодини. Коли воно підніметься, ще раз його обминаємо.
    • Ділимо тісто на кульки однакового розміру, розкочуємо в ковбаски довжиною близько 15 см і зав’язуємо у вузлик у формі пташки.
    Схема зав’язування жайворонка. 1 варіант
    Схема зав’язування жайворонка. 2 варіант
    • Готову пташку прикрашаємо – витягуємо дзьоб, в якості вічок використовуємо родзинки (наші пращури робили очі із перця горошком).
    • Викладаємо жайворонків на пергамент і через 15 хвилин ставимо випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин. Готову випічку змащуємо пензликом, злегка змоченим олією, щоб вони виглядали блискучими та красивими.

    Смачного!

    Традиційні ураїнські жайворонки на святкуванні весняного рівнодення, Сорока святих або Сонцеворота. Фото з мережі

    Раніше ми писали: Добірка традиційних українських рецептів вареників

     

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити