Не млинцями єдиними: добірка традиційних українських рецептів вареників на Масницю

13 Березня, 2024 | Новини |

Масниця – це не лише про ароматні млинці, але й про смачнющі вареники з різними начинками. Пропонуємо вам добірку автентичних українських рецептів вареників, після частування якими, ніхто не залишиться байдужим.

Вареники з пшеницею та маком

Скоріше за все ви звикли купляти пшеницю та готувати з неї лише на Різдво чи новорічні свята. Але ж наша українська пшениця просто чудова, легка у приготуванні та дуже смачна. Вареники з пшеницею та маком є унікальною стравою, яка багато розповідає про Україну, її культуру та смаки.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 360 г пшеничного борошна;
  • 180 мл води;
  • 1 г солі.

Для начинки:

  • 300 г пшениці;
  • 120 г маку;
  • 100 г цукру.

Для подачі:

  • масло вершкове;
  • мед.

Приготування:

  • Висипте пшеницю в каструлю та залийте водою у пропорції 1 до 3, тобто на 300 г пшениці знадобиться 900 мл. Додайте дрібку солі та варіть 30 хвилин після того, як закипить вода.
  • Тим часом зробіть тісто. Для цього висипте борошно в миску, додайте дрібку солі та воду. Ретельно вимішайте до однорідності.
  • Висипте мак у ступку, додайте цукор, ретельно перетріть. Можна також скористатися кавомолкою.
  • Готову пшеницю викладіть у миску, додайте перетертий з цукром мак та добре перемішайте. Начинка має бути однорідною.
  • Робочу поверхню посипте борошном і розкачайте тісто у пласт товщиною приблизно 3 мм. Склянкою зробіть кружечки.
  • У кожен кружечок викладіть трохи начинки з пшениці та маку. Добре защипніть краї.
  • Зваріть вареники в окропі, вам знадобиться приблизно 3-5 хвилин. Коли вареники спливуть, викладіть їх у миску та додайте до смаку меду й вершкового масла, перемішайте. Куштуйте вареники гарячими.
Фото: Depositphotos

Вареники з камбалою по-одеські

Не всі вареники однакові. Але одеські вареники без сумнівів повинні бути із рибою – багатством рідного Чорного моря.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 600 г пшеничного борошна;
  • 200 мл води;
  • 1 г солі.

Для начинки:

  • 1 кг камбали;
  • 150 г картоплі;
  • Пучок петрушки;
  • 70 мл оливкової олії;
  • сіль за смаком.

Для заправки:

  • 100 г вершкового масла;
  • Пучок петрушки;
  • 2 ст. л. рибного бульйону.

Приготування:

  • Спочатку борошно просійте і зберіть купкою на дерев’яній дошці. У цій гірці зробіть лунку і влийте туди трохи охолодженої підсоленої питної води та швидко почніть місити тісто. Тісто вимішуємо хвилин 10 руками до гладкості й середньої щільності. Далі накрийте його рушником і поставте у холодильник на 30 хвилин. Якщо не вистачає досвіду — теж саме зробіть в мисці. Якість тіста не зміниться.
  • Для начинки відваріть в мундирах картоплю. Потім охолодіть, очистьте і пропустіть крізь сито.
  • Спинку камбали помийте і зваріть у підсоленій воді впродовж 15 хвилин. Камбалу охолодіть й відокремте філе від шкіри та кісток.
  • Філе розімніть виделкою. На 400 г філе необхідно взяти 150 г протертої крізь сито картоплі, 70 мілілітрів оливкової олії, пучку солі та 40 г зелені петрушки. Перемішайте все до однорідної маси. Спробуйте на смак, за необхідністю посоліть ще.
  • Тісто після "відпочинку" за допомогою качалки розкачайте до мінімальної товщини і чаркою виріжте маленькі кола. На кожне коло викладіть чайною ложкою фарш і заліпіть вареники. Викладіть їх на дошку, трохи посипану борошном і накрийте тканинною серветкою до варіння.
  • Варити буде зручно у широкій каструлі об’ємом 4-5 літрів. Налийте воду і доведіть до кипіння. Добре посоліть і закиньте вареники в окріп. Варіть 15 секунд до того моменту, як вареники почнуть спливати. Вийміть вареники ситом або шумівкою і заправте топленим вершковим маслом з петрушкою. Додайте 2 столової ложки рибного бульйону і перемішайте! Одразу подавайте до столу!
Фото з мережі

Пісні вареники з гречкою та грибами

Протягом тижня Масниці, українці вже не вживали м’яса, готуючись до посту. Гречка смачна та поживна в усіх своїх варіаціях, а с грибами та цибулею буде мати дуже цікавий смак, який особливо сподобається тим, хто постує.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 350 г пшеничного борошна;
  • 150 г води;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. олії;
  • сіль за смаком.

Для начинки:

  • 100 г гречаної крупи;
  • 200 г печериць;
  • 1 цибуля;
  • лавровий лист мелений за смаком;
  • перець чорний мелений за смаком;
  • сіль за смаком;
  • 1 ст. л. олії;
  • 1 ст. л. вершкового масла.

Приготування:

  • Гречку промийте та відваріть у підсоленій воді до готовності.
  • Гриби натріть на грубій тертці. Очищену цибулю наріжте та обсмажте на олії до рум’яності, посипте до свого смаку меленим лавровим листом та перцем. Додайте гриби й готуйте, доки не випарується рідина. Додайте вершкове масло (або олію) і перемішайте.
  • Приготуйте тісто. У миску просійте борошно. Яйце злегка збийте виделкою, влийте холодну воду, додайте олію та дрібку солі. Влийте цю бовтанку в просіяне борошно та замісіть м’яке пружне тісто. Накрийте його рушником або плівкою та залиште на 20 хвилин.
  • Змішайте гречку та гриби із цибулею, посоліть, перемішайте, скуштуйте. На бажання перебийте масу блендером до потрібної консистенції.
  • Тісто тонко розкачайте, виріжте склянкою кружальця, викладіть начинку та защипайте вареники.
  • Закип’ятіть воду у великій каструлі, посоліть, закиньте вареники, перемішайте та відваріть упродовж 3 хвилин після того, як вони виринуть. Готові вареники дістаньте шумівкою та подавайте, приправивши до свого смаку.
Фото: Depositphotos

Смачного!

Раніше ми писали: Веганські та на пиві: ТОП незвичайних рецептів млинців на масницю

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити